Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage van de groothandelsmarkt in Berlijn

"Nieuwe groothandelsmarkt op vliegveld Tegel mogelijk en ook nodig"

Na de traditioneel zwakkere maand januari komt de handel op de groothandelsmarkt in Berlijn weer geleidelijk op gang. De algehele prijs- en kostenstijgingen bepalen de dagelijkse nachtelijke handel aan de Beusselstraße, zo blijkt uit gesprekken met de handelaren. Een tekort aan producten door de energiecrisis en het weer maken de situatie nog moeilijker, waardoor sommige producten momenteel moeilijk te krijgen zijn.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van de groothandelsmarkt.

Tijdens de koude tijd van het jaar domineren de geïmporteerde producten, vooral citrus en Zuid-Europese vruchtgroenten. Het citrusseizoen op het noordelijk halfrond verloopt tot nu toe eerder moeizaam. De clementinesoorten zijn inmiddels grotendeels op, de Tangold mandarijnen laten zich ondertussen maar moeilijk verkopen. "Op de groothandelsmarkt in Berlijn wacht iedereen over het algemeen op de Orri clementines," aldus Michael Brücker, standleider van Macoo. "Vooral de Israëlische Orri clementine is bijzonder populair. Met name maat 60 wordt goed ontvangen door onze afnemers. Spaanse Orri clementines hebben in Berlijn eerder een aanvullend karakter." Het seizoen kan normaal gesproken tot Pasen duren.

"De import van groenten uit Zuid-Europa is momenteel erg duur," vertelt Rasim Shateri van Gemex Handels GmbH. "De inkoopprijzen van Italiaanse rucola zijn meer dan verdubbeld, en ook Spaanse consumptie-uien worden momenteel tegen exorbitant hoge prijzen van ongeveer 26 euro per 25 kg verhandeld." De groothandelaar verwacht echter binnenkort prijsverlagingen, vooral in Italië.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van de groothandelsmarkt.

Toekomst van de groothandelsmarkt
Verder domineren de uitdagingen op de langere termijn, zoals huurverhogingen, personeelstekorten en de onzekere toekomst van de locatie, de gesprekken diep in de nacht. Vanwege de trage onderhandelingen over de renovatie van de groothandelsmarkt Berlijn en de hernieuwde huurverhogingen (tussen de 15 en 22 procent) ziet een groot deel van de handelaren geen toekomst meer op de locatie in het stadsdeel Moabit. De groothandelsmarkt moet volgens de handelarencoöperatie compleet nieuw gebouwd worden, op het terrein van de voormalige luchthaven Tegel.

"Als de ambitieuze plannen werkelijkheid worden, zouden we zeker graag meeverhuizen naar de nieuwe locatie", zegt Hüseyin Türkarslan van Gemüse-Express. Ook Stephan Lotz van Lykos heeft met enthousiasme kennis genomen van de plannen. "Het is in ieder geval een interessante optie die we graag zullen bekijken en overwegen." Andreas Lange van het bedrijf Keuthmann is het met zijn collega's eens, maar ziet tegelijkertijd enkele punten van kritiek: "Een nieuwe groothandelsmarkt op het Tegelterrein zou naar mijn idee mogelijk en ook noodzakelijke zijn, als je kijkt naar de staat van het huidige pand. De bouwtijd van tien tot twintig jaar kan echter problematisch worden. Een metropool zoals Berlijn heeft gewoon een toekomstbestendige groothandelsmarkt nodig, bij voorkeur van de huidige omvang."  

Voor meer informatie:
www.fruchthof-berlin.de