Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

40.000 kroppen sla per dag onder glas bij Scherzer Gemüse

Teler Scherzer Gemüse kan met zijn installatie voor teelt op water in Dinkelsbühl dagelijks tot wel 40.000 kroppen sla oogsten. "Momenteel telen we alleen kroppen sla, in de zomer hadden we ook nog wat rucola. We verkopen de sla het hele jaar door en verkopen deze vooral aan de retail, maar ook aan enkele groothandelsmarkten. De verkoop vindt voornamelijk plaats in Zuid-Duitsland. De sla wordt met kluit verkocht, zo blijft het product ook aanmerkelijk langer vers voor de consument. Deze versheid is ook één van de meest onverslaanbare argumenten voor de teelt op water", zegt Andreas Scherzer.

Andreas Scherzer

De nieuwe kas werd pas eind 2021 in gebruik genomen en heeft een teeltoppervlak van 5 hectare. Tot de brede klantenkring van Scherzer Gemüse behoren vooral retailers. "We zijn nu een jaar in productie in de nieuwbouw. De gezaaide goten rijden automatisch de kiemkamer in, die zich onder het systeem bevindt. Zodra het zaad gekiemd is, komen de goten weer omhoog om daar verder te groeien."

Andreas schat de vraag naar sla als goed in, ook al zijn er enkele zwakkere weken geweest. "Ik schat dat de vraag na verloop van tijd zal toenemen."

Oogsten gebeurt in principe nog steeds met de hand. In de kas zijn daar echter niet veel arbeidskrachten meer voor nodig. "Vooral voor de verpakking hebben we nog veel arbeidskrachten nodig. In tegenstelling tot de vollegrondsteelt hebben we geen last van extreem weer zoals hitte, kou en regen, wat voor de werknemers natuurlijk ook duidelijk aangenamer is. De vollegrondsteelt heeft zeker nog zijn bestaansrecht, maar in de toekomst zullen dergelijke concepten echter steeds vaker voorkomen, zeker met het oog op thema's zoals watervoorziening, bemesting en gewasbeschermingsmiddelen", aldus Andreas.

De modernste kastechniek
"De teelt vindt relatief onafhankelijk van het weer buiten plaats, maar wat er buiten gebeurt heeft natuurlijk wel invloed op de teelt. De temperaturen in de kas kunnen echter gestuurd worden. Wat betreft de kastechniek lopen we voorop."

Energie- en ruimte-efficiëntie en een continue aanvoer
De faciliteit werd begin oktober 2021 in gebruik genomen, zodat de eerste sla al in november van datzelfde jaar geoogst kon worden. "Vroeger waren we natuurlijk actief in de vollegrondsteelt, maar we zijn ons steeds meer op de glastuinbouw gaan richten. In 2020 waren we het erover eens om meer in de richting van hydrosla te investeren. Aan de ene kant konden we hierdoor ons assortiment uitbreiden, aan de andere kant heeft dit ook teelttechnisch gezien grote voordelen", meent Andreas. Het bedrijf is ook bekend om zijn kastomaten.

De genoemde voordelen zorgen er onder andere voor dat er continu aanbod is. Dat is vooral een voordeel voor consumenten die vooral de voorkeur geven aan lokale producten. "Daarvan afgezien hebben we ook een lager water- en voedingsstoffenverbruik en een hogere ruimte-efficiëntie. Iedere plant heeft de ideale ruimte die hij nodig heeft."

Het voor irrigatie gebruikte water bestaat voor 95 procent uit de eigen voorraad regenwater, dat via de daken wordt opgevangen, in het systeem gecontroleerd wordt en volgens bepaalde waarden wordt aangepast. "Dankzij ons grote regenwaterretentiebekken kunnen we in regenachtige maanden voldoende water opvangen en opslaan om het vervolgens in de drogere maanden te gebruiken."

"De grote silo's bevatten zoetwater. In de kelder staat het irrigatiesysteem dat het water meet en doorpompt", zegt Andreas.

De planten worden door middel van LED-lampen met een rood-blauw kleurenspectrum belicht. De installatie is hierdoor energie-efficiënt en zorgt voor een gelijkblijvende kwaliteit van de planten. "Door middel van verduisteringsschermen wordt de kas naar buiten toe verduisterd, omdat het licht anders kilometers ver te zien zou zijn." De temperaturen kan Andreas op afstand regelen.

Bij het slabedrijf werken 45-50 medewerkers, waarvan de meesten uit Roemenië komen en hier het hele jaar door werken. "Hier worden de producten verpakt, geëtiketteerd en in vrachtwagens geladen. Dankzij de kluit blijft de sla lang vers, zodat de consument in totaal meer uit de sla haalt." Op de locatie in Dinkelsbühl gebruikt het bedrijf uitsluitend groene energie.

Voor meer informatie:
Andreas Scherzer
Scherzer Gemüse
Kriegerlindenstraße 3
90427 Nürnberg (Zentrale)
Tel: 0911-310 466 0
[email protected]
scherzer-gemuese.de