Teeltkosten voor tomaten in Almería +34%

Sinds het begin van de energiecrisis zijn de teeltkosten gestaag blijven stijgen. Vooral de intensieve teelt in de kas is veel duurder geworden. "Haar intensieve karakter maakt de kasteelt kwetsbaarder voor fluctuaties. Telers van tomaat, het kasproduct met de hoogste gemiddelde teeltkost, zien zich gedwongen om een hogere gemiddelde opbrengst te halen om winstgevend te blijven", leggen ze uit bij de Spaanse telersvereniging Asaja-Almería. 

"De teeltkosten voor tomaat zijn met gemiddeld 34% gestegen, wat zich vertaalt in zo’n € 21.000 per hectare. Arbeid is goed voor 40% van die kosten, meststoffen voor 13% (+ € 3.200) en gewas-beschermingsmiddelen voor 11%
(+ € 3.000)", schrijft de telersorganisatie in een rapport.
"Ook de afschrijving van de infrastructuur en het plastic voor de kassen hebben sinds 2021 stijgingen ondergaan van meer dan 40%. Andere grondstoffen, elektriciteit, water en landbouwdiesel zijn ook fors duurder geworden."

In het huidige seizoen zijn de verkoopprijzen toegenomen sinds het begin van 2023, maar teeltbedrijven moeten nog altijd bovengemiddelde opbrengsten halen om winstgevend te zijn. "Hoewel de prijzen nu goed zijn, zullen we pas aan het einde van het seizoen weten of de uiteindelijke opbrengstvolumes de hogere kosten kunnen compenseren", zegt Adoración Blanque, voorzitter van Asaja-Almería.

"Terwijl sommige concurrenten in andere landen het moeilijk hadden om in de winter hun teelt op te starten, hebben we hier te maken gehad met ongewone weersomstandigheden. In oktober en november was het bijvoorbeeld te warm, wat voor een hogere plaag- en ziektedruk heeft gezorgd en dus voor een daling van het aanbod van enkele producten", luidt het verder.

Om die reden dringt de telersorganisatie er bij de overheid op aan om de belastingdruk op de land- en tuinbouw te verminderen en zo de sluiting van teeltbedrijven te voorkomen, zoals vorig seizoen al is gebeurd in de melkveehouderij.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.