Weer schopt Spaanse teelt in de war

Dit seizoen zal niet de geschiedenisboeken ingaan als een normaal jaar voor de kastelers van Almería. Eerst waren er de hoge temperaturen in de herfst en een warm begin van de winter en de voorbije twee weken is het opeens koud geweest. Die kou heeft geleid tot een gebrek aan alle groentesoorten die in de provincie worden geteeld.

De aanvoer van groenten en fruit in Europa is momenteel ondermaats, want ook in de naburige teeltgebieden – waar andere producten worden geteeld – is het panorama praktisch hetzelfde. Dat werd deze week ook bevestigd op de landelijke sectorvergadering voor groenten en fruit.

Het was ook een van de belangrijkste gespreksonderwerpen tussen bedrijven uit Almería en hun klanten tijdens de afgelopen editie van de Fruit Logistica.

De schaarste wordt door Coexphal, de overkoepelende vereniging van telersorganisaties van Almería, met cijfers aangeduid. Zo werden er in weken 5, 6 en 7 in totaal 22% minder tomaten op de markt gebracht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Hetzelfde verhaal bij komkommer (-21%). Paprika en aubergine geven ruim 25% prijs, bij courgette ligt het cijfer iets lager: -15%.

De situatie wordt zorgwekkend, aangezien sommige bedrijven problemen beginnen te krijgen om aan de programma's van hun klanten te voldoen.

"We hadden een dergelijk scenario niet verwacht, omdat de hoge temperaturen praktisch tot december aanhielden. Dat versnelde ook de productie tijdens het eerste deel van dit seizoen", zegt Luis Miguel Fernández, manager van Coexphal.

Ondanks de hoge prijzen van deze weken is rentabiliteit nog ver te zoeken. "Telers verdienen meer per kilo, maar de oogstdaling is zodanig dat de hogere prijzen die afname niet compenseren. En dan hebben we het nog niet gehad over de voortdurende stijging van de teeltkosten of de plaag- en virusdruk", zegt hij.

"Het ideale scenario is een normaal oogsttempo, want dat zou ons helpen om het volume en de prijs voor onze telers in balans te houden."

De directeur van Coexphal benadrukt dat de bedrijven het onmogelijke doen om aan al hun verplichtingen te voldoen, maar dat het gezien de omstandigheden praktisch onhaalbaar is.

"Oorlog, inflatie en slechte weersomstandigheden creëren een situatie van onzekerheid die ook de tuinbouw treft. De retail vraagt om meer product uit Almería en de teeltbedrijven doen hun best om aan de programma's te voldoen, maar het is nu eenmaal zo dat de vraag op dit moment veel groter is dan het aanbod", zegt de manager van deze organisatie. 

"Een stijging van de temperaturen in de komende weken zou de situatie kunnen verbeteren, hoewel het nog te bezien valt hoe de planten zullen reageren op wisselend weer. Want ze hebben eerst wekenlang te warme temperaturen gezien en plots daarna kou moeten doorstaan", vervolgt hij.

"Een van de ergste scenario's is dat klanten, geconfronteerd met een tekort aan product, de blik nu richten op andere herkomsten. Die situatie kan op middellange termijn negatieve gevolgen hebben voor de Spaanse teeltsector, aangezien de import van product uit derde landen nu in een bevoorrechte positie komt te liggen", besluit Miguel Ángel Fernández.

Voor meer informatie:
Coexphal
Ctra. de Ronda 11, 1
04004 Almería (Spanje)
Tel: +34 950 62 11 62
www.coexphal.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.