Import verse groenten en fruit in de VS blijft groeien

De import van verse groenten en fruit in de Verenigde Staten is ook in het afgelopen jaar weer verder gegroeid. In totaal werd er 22,1 miljoen ton geïmporteerd. Dat was 3% meer dan in 2021. In de jaren daarvoor is de import ook geleidelijk gegroeid. Hoewel de Verenigde Staten ver weg liggen van de percelen in Europa zijn de importprijzen van verse groenten en fruit fors gestegen, nl. met 8%. Hierdoor kwam de waarde van de import in het afgelopen jaar uit op ruim 28 miljard dollar. Hiermee is de Verenigde Staten wereldwijd gezien met afstand de belangrijkste importeur. Duitsland is de tweede met een waarde de half zo groot is als die van de Verenigde Staten.

De export van verse groenten en fruit vanuit de Verenigde Staten daalt geleidelijk. In 2022 zelfs met meer dan 10 % naar 3,9 miljoen ton. Ruim de helft gaat naar Canada en Mexico is ook een grote
afnemer. De export naar Nederland daalde in 2022 fors, nl. met 10% naar 86.000 ton. Voor het overgrote deel gaat het hierbij om zoete aardappelen.

Ruim de helft uit Mexico
Iets meer dan de helft van de import in de Verenigde Staten komt uit Mexico. In het afgelopen jaar ging het om 11,4 miljoen ton. Dat was 2% meer dan in 2021. De jaren daarvoor groeide de import van
Mexicaans product wel iets sneller dan gemiddeld.

Overall gezien is bananen het belangrijkste importproduct, maar voor de import uit Mexico zijn tomaten, paprika’s, avocado’s, komkommers, citroenen en watermeloenen de belangrijkste. In 2022 zijn er vooral meer tomaten uit Mexico ingevoerd. Met 1,8 miljoen ton ging het om een recordhoeveelheid. Opvallend was de scherpe daling (-13%) van de import van Mexicaanse avocado’s. Naast tomaten werden er in 2022 in de States ook een recordhoeveelheid Mexicaanse komkommers ingevoerd.

Bananen belangrijkste product
Na Mexico is Guatemala de tweede leverancier van verse groenten en fruit aan de Verenigde Staten maar wel op grote afstand. In 2022 ging het om 2,75 miljoen ton. Dat was wel een record hoeveelheid. Voor bijna driekwart gaat het om bananen.

Costa Rica is de nummer drie met in 2022 een import van 1,83 miljoen ton. De import uit dat land loopt heel langzaam terug. Voor ca. 60% gaat het om ananas en bananen is het andere grote product. Canada volgt als 4de leverancier. Met in het afgelopen jaar een hoeveelheid van 1,13 miljoen ton, een record hoeveelheid. Komkommers, tomaten en paprika’s zijn de belangrijkste producten voor de import uit Canada.

Sterke groei import uit Peru
Als 5de volgt runner-up Peru. In het afgelopen jaar werd voor het eerst de grens van een miljoen ton overschreden.in 2017 was dat nog 0,57 miljoen ton. Vooral de import van druiven uit Peru is in sneltreinvaart gestegen, van nog geen 100.000 ton in 2017 naar 250.000 ton in het afgelopen jaar. Uien, blauwe bessen, avocado’s en Satsuma’s zijn de andere belangrijke producten die uit Peru worden ingevoerd.

Dan volgen de bananenlanden Ecuador en Honduras en dan Chili. In het afgelopen jaar liep de import uit dat land met 8% terug naar 760.000 ton. In 2018 was het al eens meer dan 900.000 ton. De import van Chileense druiven groeide in 2022 wel fors, nl. met 17% naar meer dan 300.000 ton. Daar stond en scherpe daling van de import van Chileense sinaasappelen, mandarijnen en appelen tegen over. Daar waar de import van blauwe bessen uit Peru stormachtig groeit is die vanuit Chili in de loop van de afgelopen jaren gedaald.

Bij kleinere landen valt groei op vanuit China en Marokko
Bij de andere leveranciers valt op dat de import vanuit China en Marokko sterk groeit. Die vanuit China naar een hoeveelheid van 200.000 ton en die vanuit Marokko naar 125.000 ton. China levert
vooral gember, zoete aardappelen en knoflook. Uit Marokko komen vooral mandarijnen en sinaasappelen.

De import van verse groenten en fruit vanuit Nederland is in 2022 verder gedaald naar 13.000 ton. In 2017 gingen het nog om 34.000 ton. Sinds 2021 is uien het belangrijkste product. Voorheen was dat paprika’s maar in 2022 is de import van Nederlands paprika’s wel weer wat opgekrabbeld. Uit België wordt jaarlijks ca. 1000 ton ingevoerd, vooral witlof.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com   
fruitvegfacts@gmail.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.