Nieuwe laboratoria voor versnelling veredeling paprika en tomaat bij KWS Vegetables

KWS Vegetables heeft nieuwe laboratoriumfaciliteiten in gebruik genomen bij het hoofdkantoor in Wageningen. De nieuwe ruimte is op donderdag 9 februari officieel in gebruik genomen.

De focus van de nieuwe onderzoeksfaciliteiten ligt op de productie van dubbele haploïde lijnen voor paprika en komkommer, die de snelheid en efficiëntie in de veredelingsprocessen aanzienlijk zullen verbeteren. Ongeveer 100 bezoekers kregen een rondleiding door het nieuwe laboratorium en de teeltfaciliteiten op het hoofdkantoor van KWS Vegetables in Wageningen. De nieuwe onderzoeksfaciliteiten zijn bijna 450 vierkante meter groot, inclusief een laboratoriumruimte, weefselkweekruimte en drie fytotrons.

David Downey, cell biology lead in Wageningen, legt uit: "De productie van homozygote ouderlijnen is essentieel in de plantenveredeling en tegelijkertijd een uitdaging. Met de double-haploid-methode (DH) zijn we in staat om in één generatie zuivere lijnen te genereren. Dat betekent een aanzienlijke tijdwinst bij de ontwikkeling van ouderlijnen."

Het eerste resultaat van de faciliteiten is de levering van DH-lijnen voor paprika's en komkommers aan veredelings-programma's in Spanje, Italië, Mexico en Turkije, waardoor de veredelaars de ontwikkelingstijd voor nieuwe commerciële variëteiten kunnen versnellen.

"De ingebruikname van de nieuwe laboratoriumfaciliteiten in Wageningen is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, op het gebied van snelheid en kwaliteit. Door gebruik te maken van innovatieve veredelingsmethoden zoals DH kunnen we sneller inspelen op uitdagingen, zoals ziekteresistentie en opbrengststabiliteit voor de telers en de kwaliteit, smaak en het uiterlijk van het fruit. We zijn blij dat we belangrijke vooruitgang boeken in het onderzoek en deze technologieën toe kunnen passen om al onze veredelingsprogramma's te optimaliseren, wat uiteindelijk natuurlijk onze klanten ten goede komt," zegt Paul Degreef, hoofd van KWS Vegetables.

Achtergrond: dubbele haploïde ontwikkeling in groenten
Het doel van veredelingsprogramma's is het produceren van goed presterende variëteiten met specifieke eigenschappen, die voldoen aan de behoeften van telers en consumenten. Homozygote lijnen zijn essentieel in de veredeling omdat zij waarheidsgetrouw kweken, d.w.z. nakomelingen produceren met exact hetzelfde genotype. Bij traditionele methoden wordt herhaalde zelfbestuiving gebruikt om homozygote lijnen te produceren; dit duurt echter zeven tot acht generaties en zelfs dan zijn de geproduceerde planten niet 100% homozygoot.

Hier is de DH-methode superieur, aldus Paul. "Hierbij worden haploïde plantencellen met één set chromosomen geïsoleerd en gekweekt en wordt daaruit een haploïde plant gegenereerd. Na verdubbeling van de chromosomenreeks zijn de resulterende DH-planten 100% homozygoot. De mogelijkheid om deze zuivere lijnen in één generatie te genereren leidt tot een aanzienlijke tijdsbesparing."

Voor meer informatie:
KWS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.