Ruud Zwinkels en Danitsja Mulder, EFP International:

"Er wordt momenteel van alle kanten aan de handel getrokken, paprika's kosten meer dan groene asperges"

Tholen - De prijzen van kasgroenten bereiken momenteel grote hoogtes. "Het is ongelofelijk, paprika's kosten meer dan groene asperges op het moment. Gisteren werd zelfs de magische paprikaprijs van 30 euro doorbroken, terwijl de prijs maandag nog 25-26 euro was", vertelt Ruud Zwinkels van EFP International.

"Maar het bijzondere van de huidige situatie is dat de hoge prijzen voor het hele groentenassortiment gelden. Normaal is er altijd wel een alternatief te vinden, maar nu is zowel uit Marokko, Spanje als de Canarische Eilanden de tomatenaanvoer erg beperkt. Bovendien missen we in Holland de belichte winterproductie. Dat werkt als een katalysator. Ronde tomaten worden voor 14 euro verkocht, de cherrytomaten gaan richting de 20 euro, de prijs van de shakers ligt rond de 22/23 euro en voor de gele cherrytomaten (9x250 gram), wordt zomaar 24 euro neergelegd", somt Ruud op. "Ook aubergines en komkommers zijn duur, eigenlijk kan ik geen goedkoop product opnoemen." 

"Iedere dag kom je weer binnen en vraag je je af waar de prijzen nu weer zullen eindigen, maar desondanks blijft de verkoop redelijk goed doorlopen. Iedereen zit namelijk in hetzelfde schuitje", aldus zijn collega Danitsja Mulder. Wij hebben twee keer per dag een commerciële meeting met het in- en verkoopteam en dan worden ook altijd de producten doorgenomen waar wat druk opstaat, maar dat is nu maar een heel kort item. Veel handel die binnenkomt is al voorverkocht of staat net in het systeem en is alweer verkocht. We krijgen nu aanvragen voor volumes die we normaal graag zouden invullen, maar waar nu gewoonweg het product voor ontbreekt. Klanten switchen ook makkelijk tussen product. Als er geen cherrytomaten zijn, nemen ze zonder sputteren pruimcherrytomaten. Het is nog even wachten en dan kunnen we aardappelen voor aardbeien verkopen."


Een gedeelte van het in- verkoop- en keurteam van EFP

"Afgelopen week zijn er door het noodweer veel schepen in de straat van Gibraltar vastgelegd en ook voor dit weekend wordt weer slecht weer verwacht. Ook het Sahara-zand lijkt in Marokko weer een issue te worden. Bovendien zijn de producties erg laag. Onze collega's in Perpignan geven aan dat er nauwelijks tomaten worden aangeboden op de markt", zegt Danitsja. "Er wordt dan ook van alle kanten aan de handel getrokken. De gebruikelijke lijntjes zijn verstoord en door de tekorten kopen de retailers veel bij op de daghandel. Anders had je weleens een weekje met hoge prijzen, maar nu is de situatie met hoge prijzen al een paar weken aan de gang en ik verwacht zeker tot het einde van de maand nog enorm hoge prijzen. Wel zien we nu eindelijk de nachttemperaturen in de zuidelijke landen wat omhoog gaan, dus met wat meer zonlicht erbij moet de productie wel iets groter gaan worden." 

Danitsja Mulder/Ruud Zwinkels 
EFP International
ABC Westland 451
2685 DE Poeldijk
danitsja@efpinternational.nl 
ruud@efpinternational.nl  
www.efpinternational.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven