Sean Schulp en Piet Pannekeet zien grote potentie met STC Food Solutions

“Lange levertijden maken gebruikte machines ook bij grote bedrijven steeds aantrekkelijker”

Tholen - De vraag naar gebruikte machines voor de voedselverwerkende en verpakkingsindustrie stijgt in de huidige wereld steeds meer. De reden hiervoor ligt, volgens Sean Schulp van STC Food Solutions, echter niet alleen in het financiële plaatje, zegt hij in eerste nummer van vakblad Primeur in 2023.

“We zien ook steeds meer grote firma’s kiezen voor een gebruikte machine, omdat we deze vrijwel altijd gelijk kunnen leveren. Dat is in deze tijden met zeer lange levertijden een belangrijke factor.” Het bedrijf is gespecialiseerd in de handel van gebruikte machines voor de vis-, vlees- en AGF-sector.

Sinds kort wordt het team van STC versterkt door de ervaren Piet Pannekeet, die twee jaar geleden de leiding over zijn JASA Packaging Solutions besloot over te geven op de volgende generatie. Desalniettemin ging Piet niet rustig achterover leunen, maar besloot hij Sean te helpen om STC verder uit te bouwen, waardoor hij weer dagelijks kan doen waar hij verliefd op werd: op pad voor de handel in gebruikte machines.

“Een jaar of zes geleden besloot ik een handelsonderneming te starten,” legt Sean uit. “Dat begon heel klein met één machine, maar groeide daarna snel. Aangezien we veel zaken deden met JASA leerde ik in de daaropvolgende jaren Piet kennen. We hadden een goede relatie en toen hij vervolgens met pensioen ging, is dat contact alleen maar intensiever geworden. Met Piet gaan er een hoop deuren open. Het heeft ervoor gezorgd dat we meer en meer voet krijgen in de groentenverwerkende industrie. De voorraad is daardoor snel opgebouwd en inmiddels is zeker de helft van onze klanten actief in de AGF.”

Een win-winsituatie
Het tweetal merkt dat er een alsmaar groeiende vraag is naar gebruikte machines. “Het is, zoals aangegeven, echter niet alleen meer het financiële verhaal,” vervolgt Sean. “Voorheen zag ik wel dat ik veel contact had met kleinere, startende bedrijven die een goedkopere machine wilden. Dit komt uiteraard nog steeds veel voor, maar gezien de langere levertijd voor nieuwe machines zien we toch steeds meer aanvragen van grote klanten. De oplevering van een nieuwe machine kan soms heel lang duren. Wij hebben alles echter gelijk op voorraad, waardoor de machine snel geleverd kan worden. Vervolgens kunnen we overtollige machines weer meenemen. Zij zijn dan gelijk weer van een overbodige machine af en wij hebben weer een aanvulling op onze voorraad, waardoor het een win-winsituatie oplevert.” Piet vult aan: “Dit varieert van oudere machines tot nieuwe die bijvoorbeeld door het schrappen van een project niet meer nodig zijn. Op deze manier heeft STC een groot assortiment aan specifieke machines.”

Veel potentie in Noord-Afrika
STC Food Solutions is voornamelijk actief in Europa, maar handelt incidenteel ook met bedrijven uit regio’s als Australië of Zuid-Amerika. “Het leeuwendeel van onze activiteiten vindt plaats in Nederland, België en Duitsland, maar als een soort golf pak je dan ook Polen, Engeland, Scandinavië of dus andere werelddelen mee,” gaat Sean verder.

Tegenwoordig is het bedrijf daarom ook steeds meer actief in Noord-Afrika. Piet: “Er zijn veel machines, die we in Europa minder goed aan de man kunnen brengen en vervolgens richting Noord-Afrika verschepen om ze daar weer verkoopbaar te maken. Er ligt een grote potentie voor gebruikte machines. Er zijn daar tal van kleine bedrijven die niet weten waar ze het moeten zoeken, maar het is onbekend terrein voor veel handelaren. Probeer maar eens iemand te vinden die de taal spreekt en voor je wilt werken. Wij hebben echter iemand gevonden die onze naam in Noord-Afrika uitdraagt en dat resulteert in een goede basis om in de behoefte van de ondernemers aldaar te voorzien. Bovendien hebben we regelmatig klanten die liever niet hebben dat we hun overbodige machines weer in Europa verkopen. Dan is de Noord-Afrikaanse markt daar natuurlijk ideaal voor. Zo willen we daar uiteindelijk naam maken, zoals we hier ook al aan het doen zijn.”

Relaties opbouwen
Via deze weg wil STC de gestage groei graag exponentieel door blijven zetten. “We hebben een basis gelegd, maar nu moeten we hier ook op voortborduren. Dat is voornamelijk een kwestie van relaties opbouwen. Dat betekent dat je soms ook wat mindere kwaliteit af moet nemen om met klanten in contact te komen. Er zijn zat bedrijven die de ruimte graag terug willen, maar het zonde vinden om een machine zomaar weg te gooien. Hier ligt dus wel degelijk een groot potentieel voor een speler als wij zijn. Wij zeggen eigenlijk bijna geen nee en op die manier willen we dat mensen bij de verkoop of aankoop van een machine automatisch aan STC Food Solutions denken.”

Toch blijft het voor Sean ook een leerproces. Vragend naar de uitdagingen geeft de ondernemer toe dat delegeren en begeleiden belangrijke factoren om het potentieel te verwezenlijken. “Hoe ga ik effectief met mijn tijd om, bijvoorbeeld. Ik ben alleen begonnen en mag graag op de heftruck zitten of aan een machine knutselen. Echter moet ik dit soort taken meer en meer delegeren. We hebben personeel aangenomen en het is voor ons nu de taak om te leren als organisatie door te groeien. We willen een constante en consistente groei vasthouden, maar gelukkig weet Piet het een en ander van een onderneming neerzetten,” lacht Sean.

Dat maakt het voor Piet ook weer mooi om ergens aan te bouwen. “Het is heel fijn om Sean te kunnen helpen en mijn handen vies te maken. De potentie is enorm, maar een huis bouwen begint ook bij de fundering en niet het dak. STC kan nog behoorlijk groeien en ik ben ervan overtuigd dat we dit gaan realiseren,” besluit Piet. 

Voor meer informatie:
STC Food Solutions
info@stcfoodsolutions.com 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.