Anton Koops, managing director Flevoplant:

"We gaan van vijf verschillende progamma’s naar één ERP-platform"

Telers zijn continu op zoek naar mogelijkheden om hun processen te stroomlijnen zodat ze efficiënter en effectiever kunnen werken. Flevoplant is zo'n bedrijf: een toonaangevende vermeerderaar van jonge aardbeiplanten. Anton Koops, managing director van dit innovatieve bedrijf uit Ens, vertelt over hun organisatie en waarom Agriware 365 daar goed bij past.

Sinds 1958 is Flevoplant actief in de vermeerdering en opkweek van aardbeiplanten. Hun ervaring en vakmanschap zetten ze dagelijks om in de beste aardbeiplanten te maken voor hun klanten door heel Europa. Flevoplant heeft een ruim assortiment van korte dag en doordragende rassen in alle planttypen.

Dagelijks dezelfde kwaliteit leveren is het streven. Het kiezen van de juiste teeltgronden en teeltmethodes om de juiste plant voor iedere klant te maken. Steeds meer met organische bemesting en de inzet van biologische bestrijding. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en beter is voor de planten en het milieu.

"We kweken ongeveer 70 miljoen planten op jaarbasis, 35 miljoen trayplanten en 35 miljoen bare rooted-planten", zegt Anton Koops, managing director bij Flevoplant, terwijl hij ons rondleidt in een van de kassen. 50.000 vierkante meter trayplanten omringen ons: een indrukwekkend gezicht. "Hier vermeerderen we onze planten. In februari zetten we de moederplanten op, in juli stekken we de planten en maken we de trayplanten zoals je hier ziet."

Vijf verschillende programma's die niet aansluiten
Flevoplant groeit en daarmee is plannen in Excel niet meer toereikend. "Tot dit moment gebruikten we zo'n vijf verschillende managementprogramma's. Dan heb ik het over aparte programma's voor logistiek, voorraad, verkoop, financiën en customer care, om maar wat voorbeelden te noemen. De meeste van deze programma's sluiten niet echt op elkaar aan, waardoor er helaas weleens fouten optreden." Anton vervolgt: "Dit was de reden dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuw systeem en zijn gaan kijken welke nieuwe mogelijkheden er op de markt zijn. Er waren collega's elders die toen al met Agriware 365 werkten, dus dat was één van de redenen waarom we dachten: laten we eens kijken wat Agriware ons kan brengen."

"Voor ons is het belangrijk dat het één programma is waarin alles past: financiën, logistiek, voorraad, verkoop, relatiebeheer. Om dat allemaal samen in één systeem te hebben, is voor ons het belangrijkste. Daarnaast biedt het ons zakelijke inzichten. Je kunt zien hoe we presteren, wat de werkelijke kosten van de producten zijn, waar de producten zich bevinden en in welk stadium van hun groeiproces ze zijn. Zo houden we zicht op onze voortgang en verkrijgen we veel data die we kunnen analyseren met een handige tool als Power BI."

Tekenen voor Agriware 365 implementatie, Anton Koops (managing director Flevoplant) en Joop de Jong (Algemeen Directeur Mprise Agriware)

2023 vraagt om digitale transitie
"Op dit moment zit Flevoplant in een transitie. Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid, dus het gaat heel goed. Nu moeten we ons richten op het optimaliseren." Anton geeft enkele voorbeelden: "We willen de processen optimaliseren, de organisatie, de beste resultaten halen als het gaat om onze planten en de klanttevredenheid. We denken dat alle inzichten uit Agriware ons daarbij ontzettend zullen helpen. We zullen misschien niet de grootste vermeerderaar van Nederland worden, maar we willen wel de beste zijn. Een goed managementprogramma als Agriware 365 helpt ons om dit doel te bereiken."

Welke processen zijn er geoptimaliseerd bij Flevoplant?

- Verkoop- en productieprognoses
- Productieplanning en -registratie
- Traceren van planten, trays en partijen
- Beschikbaarheid van artikelen 
- Arbeidsplanning 
- Ruimteplanning 
- Job kostprijsberekening
- Kwaliteitscontrole
- Werkvloer planning en registratie
- Picken, verpakken en verzenden
- Produceren op bestelling, produceren op voorraad

Voor meer informatie:
Mprise Agriware
agriware@mprise.nl 
www.mprise-agriware.nl 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.