Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Broersen, Syngenta:

“Besparen door foutloos te werken met barcodes”

Tholen - "Nauwkeurigheid is voor ons in de zaadwereld, heel belangrijk," zegt Jos Broersen van de Kwaliteitsafdeling Seed Quality Processing Plant van Syngenta, dat zich onder meer richt op de veredeling en vermeerdering van zaaizaden. De zaden worden onder andere gescreend op plantziekten, kiem en Physical Purity waarbij onder andere wordt gekeken naar de aanwezigheid van onkruiden en plantenresten. "De doelstelling is dat alle testen goed zijn, voordat iets wordt uitgeleverd."

Jos geeft in onderstaand interview uit vakblad Primeur aan dat deze nauwkeurigheid ook terugkomt in het bedrijfsproces van Syngenta, waar het voorkomen van fouten centraal staat.

“Wij kunnen met het blote oog niet het verschil zien tussen bijvoorbeeld een zaadje van een cherrytomaat of een vleestomaat. Daarom is het belangrijk dat alles met een correct batchnummer wordt aangeleverd. Wij willen dat al onze wereldwijde vendoren, de batches zaad aanleveren met een door ons bepaalde barcode.” Syngenta werkt voor het genereren van stickers met die barcodes al enige jaren met een Vendor Portal van Type 2 Solutions. “Via de Portal krijgen leveranciers toegang tot de website en op die manier kunnen ze zelfstandig de barcodes printen.” 

Procesborging
Deze wijze van procesborging leidt tot minder fouten in de bedrijfsvoering, geeft Jos aan. “Zo borgen wij dat de afdeling Ontvangst, de juiste zaden uitpakt en ze ook weer van de juiste interne sticker kan voorzien.” Daarnaast zorgt het gebruik van de barcodes voor snelheid in het proces, merkt hij op. “Een barcode is te scannen, waardoor het nummer gelijk in onze systemen is op te zoeken en er geen typefouten kunnen ontstaan. Als je lotnummers van 10 cijfers moet overtypen, is een typefout snel gemaakt en iedere fout die gemaakt wordt, kost geld.”  


Voorbeeld label Syngenta Vendor Portal 

Jos ziet dat het vermijden van fouten helemaal van belang is, als een handeling vaak wordt herhaald. “Dan is 0,1 procent foutmarge al te veel. Door het toepassen van barcodes die worden gescand, kun je dat eenvoudig voorkomen.” Ook aan het gebruiksgemak aan de kant van de vendoren is gedacht. Jos merkt op dat het systeem de mogelijkheid biedt om een Excelbestand te uploaden, waardoor een hele serie stickers tegelijkertijd geprint kan worden. “De leverancier kan uit het eigen systeem een download maken in Excel die vervolgens in de Vendor Portal kan worden geüpload, waardoor de leverancier minder werk heeft.”


Online portal

Gebruikersgemak
In eerste instantie paste Syngenta de barcodes voor aanlevering alleen toe bij batches zaden, maar inmiddels is het systeem ook uitgebreid met samples. “Uit heel Europa krijgen we zaadsamples binnen om te testen. Daarvoor heeft Type 2 Solutions het programma uitgebreid, zodat we ook die inspectie met lotnummers kunnen scannen.” Doordat het systeem in de cloud functioneert, hebben alle leveranciers, waar dan ook ter wereld, direct toegang, merkt Jos op. Daarnaast geeft hij aan dat de Vendor Portal gemakkelijk in het gebruik is. “Het systeem is heel stabiel, ik krijg zelden vragen van gebruikers.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Syngenta
[email protected]