Egyptische aardbeienoogst daalt, toename areaal houdt aanbod stabiel

Het aardbeienseizoen in Egypte kent een dalende opbrengst, aldus Elsayed Elgohary, teler van Egyptische aardbeien. "We hebben een verslechtering van de kwaliteit van de planten van Florida-rassen vastgesteld en we bespreken dit probleem met onze leveranciers. Dit heeft geleid tot een daling van de opbrengst, die ik op 15% schat, maar het aanbod zal dit seizoen stabiel blijven dankzij een toename van het areaal. Het totale nationale aanbod zal ongeveer 250.000 ton bedragen, waardoor Egypte de grootste exporteur van aardbeien ter wereld kan blijven."

Ongunstige weersomstandigheden dragen ook bij tot de daling van de opbrengst, aldus de teler. "Gewoonlijk is de Egyptische herfst zacht en de winter warm. De laatste twee jaar is de herfst warmer dan normaal en de winter koeler, wat gunstig is voor verschillende gewassen, maar niet voor aardbeien. Deze situatie brengt veel uitdagingen met zich mee om de opbrengst en de kwaliteit op peil te houden."

Wat de vraag betreft, verwacht Elsayed een stabiele vraag in vergelijking met vorig seizoen, met dezelfde trends: een sterke vraag van de Europese markt, vooral Duitsland, en van de Verenigde Staten, Oost-Azië en sommige Afrikaanse landen.

De Egyptische telers zullen dit jaar profiteren van de devaluatie van het Egyptische pond ten opzichte van buitenlandse valuta, aldus Elsayed. "Dit jaar zullen we geen prijsconcurrentie hebben, ondanks de stijging van de kosten. Onze kosten blijven stijgen en hebben dit jaar € 7600 per feddan bereikt." [1 feddan = 0,42 ha].

Volgens de teler wordt een groot deel van de kosten echter in plaatselijke valuta betaald. "Een enkele feddan vereist duizend arbeiders, in alle fasen van de teelt. Aangezien deze kosten in plaatselijke valuta worden betaald, kunnen wij profiteren van de devaluatie van de munt en onklopbare prijzen aanbieden. We zullen kunnen leveren tegen een gemiddelde prijs van minder dan € 1.100 per ton, wat iets lager is dan de prijzen van vorig seizoen."

De meeste aardbeien komen van de zandige woestijngronden, terwijl Elsayed actief is op de zwarte gronden. "Wij hebben de bijzonderheid dat wij in de oude delta zware kleigronden gebruiken, in tegenstelling tot de zandige woestijngronden. Daardoor hebben we een totaal andere kwaliteit aardbeien, sterker fruit en een betere smaak. Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit en de vitaliteit van de grond, de afwezigheid van MRL's en elke vorm van schade aan het fruit. Wij hebben een betere houdbaarheid, een goede smaak en een mooi esthetisch product, met een mooie kleur, geschikt voor supermarkten."

"We werken op 30 ha en zullen dit seizoen 1.200-1.500 ton aardbeien op de markt brengen, waarvan 200 ton verse aardbeien bestemd voor supermarkten en de rest diepgevroren. We exporteren onze teelt via gecontracteerde verpakkingsbedrijven," besluit Elsayed.

Voor meer informatie:
Elsayed Elgohary
Marvel Farm
+201002496633
azomite2015@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.