Nieuwe aardbeienteler in Alberta kiest voor aardwarmte

Het Amerikaanse bedrijf Freshbay is van plan om in januari 2024 in Hinton, Alberta, een grootschalige, door aardwarmte aangedreven, 7 ha grote faciliteit voor CEA [Controlled Environment Agriculture] op te zetten. De telers willen er jaarrond kruiden, aardbeien en exotisch fruit gaan telen.

"Het project is het eerste in zijn soort in Noord-Amerika dat gebruik maakt van geothermische energie uit de diepe aarde om grootschalig te telen in afgelegen gebieden," aldus het team. Het project levert naar verwachting werk op voor 450 mensen. 

Freshbay heeft strategische partnerschappen met verschillende bedrijven: Novus Earth Energy heeft zich aangemeld als strategische partner voor het boren, installeren en onderhouden van de geothermische putten. En Canada Banana Farms, een grote teler van exotisch fruit, zal de teelt van vers fruit beheren met prioriteit voor duurzaamheid. F&G Strategic Partners regelt de oprichting van een passende financieringsstructuur voor de kapitaalfaciliteit van het project.

Vic Reddy, CEO van Freshbay: "Dit project wordt geleid door een sterk, gepassioneerd geothermisch energieteam met strategische tuinbouw- en technologiepartners. Zij zijn toegewijd aan het leveren van innovatieve, duurzame en economisch haalbare oplossingen. Door de kracht van geothermische energie te benutten, kunnen we een echt duurzame en efficiënte oplossing voor indoor tuinbouw creëren, die het hele jaar door verse en gezonde AGF levert."

Ook werd een LOI ondertekend met de telers van Affinor. De LOI bevat de algemene voorwaarden waaronder Affinor zijn nieuw ontworpen roterende teelttorens met 3 niveaus voor verticale tuinbouw zal leveren.

CEO van Affinor, Nick Brusatore: "Onze verticale teelttechnologie is ontworpen voor projecten van deze schaal en op deze noordelijke locatie. De warmte-energie, de hoeveelheid zonneschijn en het door gletsjers aangevoerde water zijn optimale factoren in Hinton, samen met de droge, koude lucht gedurende alle seizoenen. We verwachten dat dit project de kwaliteit van de teelt zal waarborgen met hoge opbrengsten van de aardbeienteelt voor de lokale markten, zoals we die nog nooit eerder in Canada hebben gezien."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.