Agrifutura kijkt naar de toekomst van de kasteelt

De Finse tomatenteler Agrifutura kijkt naar de toekomst van voedselteelt in kassen. Met een totaal teeltgebied van 45.000 m2 onder glas levert het team elk jaar 3,2-3,3 mln ton tomaten van de hoogste kwaliteit aan consumenten in heel Finland.

Bij het plannen van een uitbreiding van 25.000 m2 in 2021 wist Sebastian Anttila, CEO van Agrifutura, dat led-belichtingstechnologie de sleutel zou zijn tot het toekomstige succes van het bedrijf, niet alleen om de energierekening te verlagen, maar ook om de voortdurende kwaliteit van de teelt te garanderen.

Om tomaten te telen die vers en smakelijk zijn en van nature boordevol vitaminen en antioxidanten zitten, gebruikt Agrifutura een ouder tomatenras dat doorgaans een lagere opbrengst oplevert dan sommige tomatenrassen die door grote telers worden gebruikt. "Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de technologiemix die we gebruiken om de opbrengst van onze tomaten op hetzelfde niveau te brengen als andere rassen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit," aldus Sebastian. "Iedereen die voor het eerst een Agrifutura-tomaat probeert, kan verwachten dat hij vers is, dat hij goed smaakt en ruikt en dat de textuur is zoals die van een tomaat hoort te zijn."

Hybride model
Na een zorgvuldige afweging tussen de noodzaak om de kwaliteit van de teelt en de opbrengst te handhaven en de ambitieuze netto nuldoelstellingen van het bedrijf, koos Agrifutura voor een hybride belichtingsmodel in de nieuwe faciliteit. Het deskundige lichtontwerpteam van Current ontwikkelde een gedetailleerd lichtplan om het minimale aantal armaturen en de exacte plaatsing te berekenen die nodig zijn om aan de behoeften van Agrifutura te voldoen, met in totaal 3.552x 400W Arize Element L1000 led-toplampen en 3.552x Arize H1000 1000W HPS-armaturen. Door de led-toplampen tussen de HPS-armaturen te plaatsen, kon Agrifutura erop vertrouwen dat elke plant elke dag de optimale hoeveelheid licht zou ontvangen om de vegetatieve groei en de teelt te maximaliseren en tegelijkertijd het energieverbruik en de operationele kosten te verlagen in vergelijking met een installatie met alleen HPS.

Een gewaardeerde partner
Voor Sebastian was de samenwerking met Current een geruststelling, zowel wat betreft de productkwaliteit als het partnerschap. "Het was echt belangrijk voor onze gemoedsrust dat we met een groot bedrijf voor onze belichting werkten en we voelen ons er prettig bij om met Current te werken. De armaturen zijn van extreem hoge kwaliteit; het is een goed ontworpen eenheid die jarenlang meegaat en we hebben sinds de installatie geen enkele storing gehad of een eenheid moeten vervangen."

Omdat alle sectoren in de wereld te kampen hebben met problemen in de toeleveringsketen, hielp het wereldwijde netwerk van partners van Current de vlotte levering van armaturen te garanderen, terwijl het team binnen enkele uren na de levering de installatie ter plaatse coördineerde om accidentele schade of opslagproblemen te voorkomen. Sebastian merkt op: "Het heeft iedereen beïnvloed, maar we hebben heel goed samengewerkt en eventuele problemen werden snel en efficiënt opgelost."

De toekomst van de glastuinbouw
Agrifutura heeft ambitieuze doelstellingen om de CO2-voetafdruk van haar teelt de komende jaren tot netto nul te reduceren. Het bedrijf is er al in geslaagd zijn tomaten te telen met een CO2-voetafdruk van slechts 0,36 kg CO2 per kilo tomaten; veel kleiner dan bij veel telers in de vollegrond in warmere mediterrane klimaten. Het team van het bedrijf zoekt ook naar innovatieve manieren om meer CO2 op te vangen in de tomatengewassen en om te zetten in nuttige commerciële bijproducten en naar verdere vooruitgang in de teelttechnologie die de opbrengst van elk gewas aanzienlijk zal verhogen zonder dat daarvoor meer middelen nodig zijn.

Hoewel Agrifutura voorlopig alleen de Finse markt bedient, met verdere plannen voor nationale groei, sluit Sebastian de mogelijkheid van internationale expansie niet uit, mocht hij een kans zien om dezelfde kwaliteitsproducten op andere markten aan te bieden. En door energie-efficiënte led-belichting te combineren met door Agrifutura's eigen team ontwikkelde technologieën om het groeiproces volledig te automatiseren, zou de toekomst van kassen aanzienlijk productiever en energie-efficiënter kunnen zijn.

Voor meer informatie:
NAMS
Raumanjuovantie 19, Pori
+44 780 0127 
info@agrifutura.fi 
hakemus@agrifutura.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.