“Maak je eigen keuzes en benut je kwaliteiten”

Tholen - Een Spaanse vakantieliefde met een meisje uit het Westland wakkerde tevens de interesse in de tuinbouw aan bij Edwin de la Combé. Op zoek naar werk, belde hij in 1991 toevallig aan bij Theo van Vliet, om er vervolgens niet meer weg te gaan.

“Ik ben bij de basis begonnen en dat heeft mij heel veel wijsheid en levenservaring gegeven. Ik heb alle soorten werkzaamheden gedaan, dus weet ik precies wat er speelt in een tuinbouwbedrijf. Dat is een hele grote meerwaarde,” vertelt Edwin, die inmiddels operationeel directeur is bij CombiVliet.

Iets betekenen voor mensen
De tomatenteler van toen groeide uit van 2 naar 150 hectare. CombiVliet is één van de grootste tomatentelers van Europa. Edwin: “We zijn dankbaar dat we een gezond product telen, wat de gezondheid van mensen ten goede komt. Hiermee voorzien we in een behoefte in deze wereld. Belangrijk is om goed te luisteren naar wat klanten willen. Daarbij open en eerlijk zijn, zodat je weet wat je aan elkaar hebt. We werken nauw samen met Harvest House en stemmen de productie af op de behoeften van de markt. Zij stellen samen met ons de kwaliteitseisen op, waardoor onze tomaten zo worden geteeld dat ze veilig, duurzaam en smaakvol zijn.”

Terugkijkend op de vele mijlpalen relativeert Edwin het succes. “Een gezonde winstmarge, nieuwe kassen, nieuwe projecten, teeltlocatie in Frankrijk samen met Agro Care, teeltlocatie in Brazilië, lage kosten, efficiëntie, samenwerkingen van CombiVliet…. Succesvol zijn, vind ik is iets betekenen voor mensen, leuk vinden wat je doet en er ook nog een boterham aan kunnen verdienen. Voor mij is het grootste succes, dat we al zoveel jaar vol passie ons ding doen en dat er zoveel mensen al lange tijd bij ons werken, die het dus ook leuk vinden bij CombiVliet.”

Interne bedrijfsvoering
Samenwerken met andere bedrijven zit in het DNA van CombiVliet. “Zo kunnen wij de focus houden op dat waar we goed in zijn: tomaten telen. Samenwerken wordt steeds belangrijker, dat is wel duidelijk. Gelukkig zijn we hier op tijd mee begonnen. Vanuit allerlei samenwerkingen zijn weer verschillende zelfstandige bedrijven ontstaan. Dat vind ik mooi, samenwerken om tot iets nieuws te komen.”

Voor de interne bedrijfsvoering is passie het sleutelwoord. “Alleen dan kun je de beste zijn in je vak. Als je bij ons komt werken voor alleen het geld, pas je niet bij ons bedrijf. Wij hebben mensen die voor 100% staan voor wat ze doen en alles eruit halen. Daar kan ik van genieten, daar hou ik van. Dat is belangrijk om een mooi product te kunnen leveren.”

Online opleidingsplatform
CombiVliet besteedt veel aandacht aan arbeidsomstandigheden en ontwikkeling. “Verbeteren is een continu proces. Alles wat we kunnen doen en realistisch is, doen we. Of dit nu gaat om automatisering, arbeidsomstandigheden, ontwikkeling, arbeidsvoorwaarden, arbeidsvreugde of veilig en duurzaam werken. Met de juiste aandacht voor de medewerkers, hun behoeften en alles eromheen, kunnen we steeds een stapje verder komen. We hebben onlangs een online opleidingsplatform geïntroduceerd waarop mensen onbeperkt trainingen kunnen volgen om zich te ontwikkelen. Ontwikkelen blijft belangrijk, altijd. Want ieder maakt zijn eigen reis. Volg je eigen pad. Wees jezelf, maak je eigen keuzes en benut je kwaliteiten. Leer van je eigen en andermans fouten.”

Nooit saai
Edwin voelde nooit behoefte om eens verder te kijken. “We zijn een ondernemend en groeiend bedrijf. Ik werk hier al 32 jaar, dan wordt het bedrijf ook echt een onderdeel van je leven. We hebben met z’n allen zoveel meegemaakt. Goede tijden en mindere tijden, maar we zijn er altijd wijzer uitgekomen en zien problemen als uitdagingen. Het is toch mooi, als je een uitdaging op een goede manier overwint/behaalt.”

In die jaren heeft Edwin het bedrijf en de mensen die er werken ook zien veranderen. “Maar de mensen zeggen ook dat ik veranderd ben. Ik denk dat een mens nooit hetzelfde blijft, elke dag gebeuren er dingen waardoor je gevormd en beïnvloed wordt. Vroeger wilde ik altijd de beste zijn, het snelste gaan en winnen. Nu heb ik ook ervaren dat er meer is dan dat! Samenwerken en het beste uit mensen halen vind ik ook heel leuk. Dit geeft mij veel voldoening, naast ‘de beste zijn’.”

Het aantrekken en behouden van personeel voor in de kas, het uit de kas houden van virussen en plagen en de onverwachte torenhoge energieprijzen zijn belangrijke uitdagingen voor de toekomst. Het beheren van een bedrijf is niet te plannen. “Het gaat altijd wel een beetje anders dan vooraf bedacht … Dat geeft niks! De ene keer word ik in positieve zin verrast en de andere keer moet ik dealen met zaken die me overvallen. Dit hoort bij het leven en zal altijd zo blijven. Er is veel aan de hand op dit moment in de wereld, daarom is mijn werk nooit saai.” 

 

Voor meer informatie:
Edwin de la Combé
CombiVliet
Edwin.delaCombe@combivliet.nl 
info@combivliet.nl
www.combivliet.nl

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.