Thermische dekens, parrafine of windmolens

Murcia bereidt zich voor op vrieskou

De telers in Murcia doen geen oog dicht, want de oogst van ijsbergsla moet worden gered. Het is de enige teelt die in heel Europa overblijft, aangezien vrijwel alle plaatsen waar deze sla wordt verbouwd, al geteisterd zijn door lage temperaturen. "Op dit moment is de prijs torenhoog op de markt, want alleen de teelt in Murcia, Alicante en Almería blijft nog over. We proberen te voorkomen dat de vrieskou die deze week wordt verwacht ook onze ijsbergsla verwoest", zei Plácido Pérez, voorzitter van het Coördinatiecentrum voor Organisaties van Telers van Lorca, afgelopen maandag.

"Er worden zelfs thermische dekens geplaatst. Dat is best een serieuze economische inspanning. Het materiaal waarmee de gewassen worden afgedekt is op zich al duur en dan komt daar nog de arbeid bij, want er moeten bijvoorbeeld ook zakken worden gevuld met aarde die verspreid worden geplaatst om te vermijden dat de kou aan de gewassen kan", legde hij uit.

De komende nachten en ochtenden zullen de telers van de regio Murcia niet goed slapen. In Cieza zijn de steenfruitbomen weer "in winterslaap gegaan". Er is geen bloei en de bevroren bloesems zijn van het extra vroege fruit, maar dat vertegenwoordigt slechts 4 of 5% van de totale productie van de regio. "Dat stelt niet zo veel voor", zei Miguel Ángel Piñera, voorzitter van telersvereniging Coag Cieza.

Antonio Moreno van telersvereniging UPA Murcia stelde dat de steenfruittelers het uitdunnen van de bomen hebben opgeschort.

De afgelopen nachten hebben telers de bomen besproeid om ijsiglo's te creëren die de bloemen beschermen, maar de kosten van water en het gebrek aan voorraden nopen de telers op zoek te gaan naar alternatieven. Er wordt gebruikgemaakt van windmolens die warme luchtstromen creëren om de koude luchtmassa's van het land te verdrijven en tot slot nemen ze ook hun toevlucht tot het verbranden van paraffine, een product waarvan de prijs in twee jaar tijd is verdubbeld tot € 12.

Artisjokken
Heel Lorca bereidt zich voor op de intense kou die deze week wordt verwacht. Gelukkig zijn de afgelopen nachten niet echt problematisch geweest. "Er ligt geen ijs op de grond, maar er wordt overdag barre koude verwacht gedurende de volgende dagen. De zon zal de velden niet opwarmen. We maken ons grote zorgen, want als de kou aanhoudt, zullen de artisjokplanten uiteindelijk beschadigd raken."

De artisjokteelt is grotendeels getroffen. "Er zal pas ver in maart een nieuwe oogst zijn", zei de voorzitter van Coag Lorca. In sommige gebieden is zelfs de broccoliteelt aangetast, een gewas dat nochtans beter bestand is tegen lage temperaturen. Door de kou is de groei vertraagd, waardoor er een zekere krapte op de markten is.

Piñera zei dat de telers pas eind februari weer op beide oren zullen slapen.

Bron: laopiniondemurcia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.