Idroterm Serre (Italië)

Aardbeiensector ziet toekomst in substraatteelt en nieuwe technologieën

Ook de aardbeiensector moet moderniseren, wil ze de trein niet missen. Dit is ook de redenering van het teeltbedrijf Zavoli uit het Italiaanse Rimini, dat in de geest van het project "Spring in het diepe" ("Il cuore oltre l’ostacolo") van het Agribologna Consortium, overschakelde van tunnelteelt naar geautomatiseerde kasteelt in goten met recuperatie van afvoerwater. Idroterm Serre is een van de partners in deze transitie. 

De goten waarin straks de aardbeienplanten komen

Van de traditionele teelt in de bodem naar substraatteelt overschakelen is een onderneming die verschillende stappen omvat. Het bedrijf koos voor ruime en lichtrijke Polyair-kassen met gemotoriseerde openingen in de nok en zijkanten. De aansturing gebeurt met de IdroClima 4.0 klimaatcomputer. 

Dit type kas maakt het samen met de teeltmethode mogelijk om de lichtintensiteit te beheersen door middel van gemotoriseerde schaduwschermen. De goten bevinden zich op een hoogte die het werk minder lastig maken en de irrigatie gebeurt met een druppelbevloeiingssysteem en vernevelaars boven en onder het gebladerte. 

Screenshot van de Idro-X 4.0

Het irrigatiewater wordt gerecupereerd met filter- en opslagsystemen en de fertigatie gebeurt met behulp van de Idro-X 4.0 bemestingsautomaat. 

"Met de besturingssystemen IdroClima en IdroX, die dialogeren in de speciaal gecreëerde Idro Farm 4.0 omgeving, kunnen de telers ook vanop afstand aan de slag. Op elk moment kunnen ze de geschiedenis van alle interne en externe parameters opvragen en controleren. De automatisering van alle processen zorgt voor besparingen op water, kunstmest en handenarbeid, waardoor de productkwaliteit wordt gestandaardiseerd", stelt een persbericht van Idroterm Serre.

De primaire doelstelling van het project is de ontwikkeling van een steeds preciezere en duurzamere tuinbouw: gewassen die worden geïrrigeerd volgens reële fysiologische behoeften, teeltsystemen die het gebruikte water herintegreren terwijl afval wordt geminimaliseerd en de toepassing van meststoffen wordt gerationaliseerd. 

De fertigatiecentrale

Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door geavanceerde instrumenten zoals sondes, elektrisch bediende kleppen, innovatieve irrigatie- en fertigatiesystemen en klimaatcomputers.

Voor meer informatie:
Andrea Mariani 
Idroterm Serre
Via Europa, 45
Porto Mantovano (MN) - Italië
Tel: +39 (0)376 397034
info@idrotermserre.com 
www.idrotermserre.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven