Ridder sluit overeenkomst voor kassenbouw in Oman

Ridder heeft onlangs een overeenkomst gesloten met Tamkeen Investments in Oman, een land waar niet elke dag tuinbouwnieuws vandaan komt. Said El Ouakili, salesmanager EMEA bij Ridder, vertelt meer over de samenwerking.

“Tamkeen werkt nauw samen met de overheid in Oman,” steekt Said van wal. “De overheid wil graag toewerken naar meer zelfvoorzienendheid, zeg 70 procent in 2030. Tamkeen zelf is een investeringsmaatschappij die bestaat uit meerdere business units, waaronder Thamra Food, die unit heeft kassen in Oman waar sla, tomaten en komkommers worden geteeld. Het plan is om die kassen uit te breiden, met overheidssteun, om zo minder afhankelijk te worden van import. Zo beperk je risico’s, en houd je de prijzen stabiel.”

‘Ridder all the way’
Ridder werd benaderd door de CEO van Tamkeen, Mustafa AlHinai. “Die interesse leidde ertoe dat we om de tafel gingen, en uit die gesprekken bleek dat ze niet alleen bestaande kassen wilden moderniseren, maar ook nieuwbouw willen realiseren.”

Inmiddels is al zo’n 15 hectare aan areaal gerealiseerd, en dat moet gaan uitkomen op 30 tot 40 hectare op jaarbasis. “Thamra Food wil graag alle producten van Ridder – dat concept noemen wij ‘Ridder all the way’. Het project wordt dus volledig door ons ingericht: motoren, klimaatcomputer, fertigatie, irrigatie, schermdoeken, alles.”

Zelfvoorzienend
Zoals al gezegd hebben ze zelfvoorzienendheid hoog in het vaandel in Oman, en dat geldt eigenlijk voor het hele Midden-Oosten. “Na de leveringsproblemen die ze hebben ervaren tijdens de coronacrisis, willen ze minder afhankelijk worden van andere landen. Ze willen graag zelf de regie houden om zo de lokale markt van producten te kunnen voorzien.”

Klimaat als uitdaging
Een van de belangrijkste uitdagingen in die zoektocht naar meer zelfvoorzienendheid is het klimaat in het Midden-Oosten. Het wordt steeds warmer op aarde, en in die regionen merken ze dat helemaal goed, met zomerse temperaturen van 55 graden. “In de winter is het een graad of 23, maar dat vinden ze daar koud, dan lopen ze met een jas aan,” lacht Said.

Bij Ridder hebben ze een aantal oplossingen bedacht om daar het hoofd aan te bieden. “Zo kunnen we bijvoorbeeld water hergebruiken: Drainwater wordt opgevangen en door onze Vitalite gedesinfecteerd, zodat het weer veilig kan worden hergebruikt”.

Hitte is ook een probleem, zeker voor het gewas, daar komen de klimaatdoeken om de hoek kijken. “Wij hebben gespecialiseerde doeken om de hitte buiten de deur te houden: de RSS 15, 16 en 17, waarbij RSS staat voor Ridder Sun Shading. Naast dat we die doeken zelf produceren, worden ook de onderliggende innovaties door onze eigen R&D-afdeling ontwikkeld.”

Ondersteuning na de installatie
Tot slot: het is geen kwestie van opleveren, de sleutel overhandigen en vertrekken. “Zo trainen we bijvoorbeeld de engineers – en bieden we ondersteuning, zowel op afstand als fysiek. Zo leren ze bijvoorbeeld omgaan met de klimaatcomputer – dat begint met een basistraining online, waarna ze naar Nederland komen voor een vervolgopleiding.”

Voor meer informatie:
Ridder 
Honderdland 131
2676 LT Maasdijk
+31 (0)85 833 8333
info@ridder.com
ridder.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.