Glastuinbouwcriticus Bromet bezoekt Westlandse kas

"Hoor dan zelf ook eens een keer wat je teweeg brengt met dit soort simplistische teksten." Dat Twitterde Peter Valstar vorig jaar zomer naar collega Tweede Kamerlid Laura Bromet. Afgelopen vrijdag bezochten zij samen de kas.

Bromet van GroenLinks en VVD'er Valstar gingen op uitnodiging van burgemeester Bouke Arends naar de gemeente Westland. Doel van het bezoek was een nadere kennismaking met het Westlandse tuinbouwcluster en de manier waarop ondernemers invulling geven aan de vele opgaven waar zij voor staan. Centraal stond de vraag hoe politiek Den Haag en ondernemers gezamenlijk kunnen zorgen voor een toekomstbestendig glastuinbouwcluster.

Burgemeester Arends bracht samen met Bromet en Valstar een bezoek aan Ter Laak Orchideeën en tomatenkwekerij Lans, lid van telerscoöperatie Harvest House. Ook Adri Bom-Lemstra (voorzitter Glastuinbouw Nederland) was aanwezig.

Ter Laak is binnen de sierteelt een van de voorbeelden op het gebied van verduurzaming en innovatie. Zij investeren onder meer in oplossingen die helpen om waterverspilling tegen te gaan, het energieverbruik te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen. De leden van Harvest House bewijzen dagelijks hoe je op een duurzame, innovatieve manier gezonde groenten kunt produceren. Die duurzame keuzes maken zij in de hele keten: van veredelen en telen, tot oogsten, verpakken, vervoeren en vermarkten.

"Als overheid koplopers in de sector helpen"
Bromet en Valstar kregen een duidelijke boodschap mee. In de verduurzamingsslag die men in de sector maar wat graag wil maken lopen veel ondernemers niet alleen tegen financiële drempels aan, maar vooral ook tegen wetgeving. De wil om te verduurzamen is groot, maar dat wordt op dit moment door bestaande regels niet altijd aantrekkelijk of mogelijk gemaakt.

Laura Bromet: “Een toekomstbestendige glastuinbouw zie ik als een sector die koploper is in de wereld en mensen in Nederland en daarbuiten voorziet van voedsel en kennis. Waar ondernemers zuinig omgaan met water, geen chemische middelen worden gebruikt en men energieneutraal produceert. Daarom moeten we als overheid koplopers in de sector helpen.”

Burgemeester Bouke Arends: “Het bezoek van vandaag was voor alle aanwezigen verhelderend en heeft bijgedragen aan verbreding van de inzichten in elkaars positie. Het is goed we hebben kunnen laten zien hoe het glastuinbouwcluster al jaren werkt aan verduurzaming. Om ook de laatste noodzakelijke stap te kunnen zetten, moet de politiek helpen barrières te slechten. De Nederlandse glastuinbouw is toonaangevend in de wereld en van groot belang voor onze economie en wereldwijde voedselvoorziening. Die positie moeten we behouden. Innovatie, technologie, artificial intelligence en robotisering zullen leidend worden.”

Dolf Jansen
Cabaretier Dolf Jansen was afgelopen week ook drie dagen in de kas. Dit weekend was hij weer samen met Bromet op een congres van GroenLinks. Daar konden ze beiden hun glastuinbouwervaringen delen.

Bron: Gemeente Westland / Twitter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.