Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gestrest? Ga de tuin in!

Voelt u zich een beetje gestrest? Bent u toe aan ontspanning, aan rust, aan een pauze van de dagelijkse gang van zaken? Ga tuinieren, zeggen onderzoekers. Overbelasting en opwinding worden voortdurend ervaren in het moderne leven, wat kan leiden tot een toename van psychologische en fysieke problemen. Een natuurlijke omgeving is daarentegen minder complex en verminderen prikkels en stress. Dit kan verband houden met de evolutie op lange termijn van de menselijke ervaring met de natuur en de diepe verbondenheid van de mens met de natuur.

Onderzoek heeft bevestigd dat er fysieke en mentale voordelen verbonden zijn aan het uitvoeren van tuinbouwactiviteiten, zoals het in contact zijn met de grond en het bekijken van planten. Bovendien is het dankzij het snel toenemende onderzoek in de affectieve neurowetenschappen nu mogelijk om de emotionele verwerking in de hersenen via neurobeeldvorming te begrijpen.

Natuurlijke, groene omgevingen kunnen stress verminderen, terwijl stedelijke omgevingen bij mensen het tegenovergestelde effect laten zien. Vanwege de positieve resultaten van tuinbouwactiviteiten bieden verpleeghuizen en gemeenschapstuinen deze activiteiten aan aan bewoners van middelbare leeftijd en ouderen, kantoorpersoneel en het grote publiek om stress te verminderen en positieve emoties te stimuleren.

Er zijn tuinbouwactiviteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden, maar aangezien eerdere studies de onmiddellijke neurologische effecten van verschillende tuinbouwactiviteiten niet hebben onderzocht, bestaat er een gat in de kennis. Daarom werd deze studie opgezet om informatie te verzamelen over het verband tussen hersenactiviteit en tuinbouwactiviteiten en om het verband tussen de impact van tuinbouwervaringen en psychologische effecten te onderzoeken. De onderzoekers onderzochten het verband tussen directe functionele verbindingen en emotionele activering na verschillende tuinbouwactiviteiten, namelijk het voorbereiden van de grond en het zaaien, bemesten en wieden, en oogsten. Functional magnetic resonance imaging (fMRI) en het Profile of Mood States werden gebruikt om fysiologische en psychologische metingen te verrichten.

De bevindingen tonen aan dat de functionele connectiviteit van de hersengebieden werd geactiveerd, waaronder het emotionele prosodie-netwerk (dat bijvoorbeeld positief denken, emotionele regulering, zelfcontrole en creatief denken bevordert). Deze studie levert dus het bewijs dat tuinieren de functionele connectiviteit, activering van positieve emoties en mindfulness in de hersenen kan stimuleren.

Lees hier meer over het onderzoek bij de American Society for Horticultural Science - of ga naar uw kas en relax.

Publicatiedatum: