Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eosta overgenomen door Anders Invest

Het waardegedreven Food & Agri Fonds van Anders Invest heeft samen met een co-investeerder een 100% belang verworven in Rhea Holding B.V., houdstermaatschappij van Eosta BV, met huismerk Nature & More.

Op 2 februari hebben het bestuur van Anders Invest en het bestuur van Eosta de overname gefinaliseerd. Anders Invest neemt onder meer het belang over van Triodos Ventures B.V. en Triodos Sustainable Finance Foundation, grootaandeelhouders sinds de oprichting van Eosta. Zij stappen uit in het vertrouwen dat Eosta met deze nieuwe impuls klaar is voor de volgende groeifase.  De activiteiten van Eosta en Nature & More worden onder dezelfde naam voortgezet.

Oprichter en algemeen directeur Volkert Engelsman, zal plaatsnemen  in de Raad van Advies, financieel directeur Peter Stijkel en directeur inkoop Sander Dijkslag nemen afscheid. Gert Kögeler, Michael Legerstee en Dennis de Wit zetten de dagelijkse leiding over Eosta voort als leden van de nieuwe raad van bestuur. Vanuit Anders Invest zal Saskia Korink verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van Eosta’s strategische agenda. Saskia Korink: “Ik kijk enorm uit naar de uitdaging om mijn ervaring in de conventionele markt te verzilveren bij Eosta. De conventionele en de biologische markt zullen beide een verduurzamingsslag moeten maken. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

Transitie
Gert Kögeler: “De pioniersrol en integrale visie op duurzaamheid van Eosta sluit goed aan bij de ambitie van Anders Invest, die met haar Food & Agri Fonds wil bijdragen aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Biologische landbouw en voeding, de enige vorm van duurzame landbouw die verankerd is in wetten en keurmerken en brede marktwaardering kent, biedt daarbij grote kansen.”

Synergie
Roderik Bronkhorst, investment manager bij Anders Invest: “Door de overname ontstaan in het Food & Agri Fonds van Anders Invest, dat in 2021 werd opgericht en met Eosta negen bedrijven zal tellen, nieuwe synergiën op het gebied van duurzaamheid en compliance, waardoor de mogelijkheid ontstaat om samenwerking te realiseren in een markt die momenteel lastig is. In het kader daarvan is ook een reorganisatie doorgevoerd zodat Eosta klaar is voor de toekomst.”

Invloedrijke voorloper
Volkert Engelsman: “Eosta werd in 1990 opgericht en drukt sindsdien met zijn integrale visie op duurzaamheid een stevige stempel op de verduurzaming van het internationale landbouw- en voedselsysteem en de economie in bredere zin, onder meer met transparantiesysteem Nature & More. De onderneming maakte naam met vele innovaties en invloedrijke campagnes waaronder Natural Branding, Dr Goodfood, Living Wages, The True Cost of Food en Save Our Soils. Met haar Nature & More 4M duurzaamheidsbeleid (Measure, Manage, Market, Monetise) past Eosta al vele jaren een duurzaamheidsmodel toe op haar ketens waarin alle ecologische en sociale impacts van voedselproductie zijn opgenomen. Hiermee heeft Eosta een enorme voorsprong in het licht van de huidige ontwikkelingen in het Europese voedselbeleid en de verduurzaming van het internationale bedrijfsleven.” Volkert Engelsman blijft als adviseur verbonden om hierin van dienst te zijn.

Marktvooruitzichten
Dennis de Wit: “Zoals algemeen bekend ondervindt de biologische markt momenteel tegenwind van inflatie, de energiecrisis, hoge vrachtprijzen en een ietwat doorgeschoten compliance-beleid. Op de middellange termijn wordt echter een stevige rugwind verwacht vanuit de Europese Green Deal die 25% biologische landbouw in het vooruitzicht stelt; in Duitsland zelfs 30%. Ook de Europese groene taxonomie en CSRD-verplichting voor bedrijven gaat een cultuur van transparantie en opvolging op het gebied van duurzaamheid creëren. Eosta zal als marktleider hiervan profiteren en heeft de ambitie om haar omzet fors te laten groeien de komende jaren door het doen van overnames en autonome groei."

Anders Invest is een investeringsmaatschappij die investeert in industriële bedrijven, (zorg)vastgoed, food & agri en greentech. Sinds de oprichting in 2014 zijn 4 investeringsfondsen opgezet met een totaal volume van ondertussen 500 miljoen euro. Het kapitaal is verschaft door ruim 450 ondernemende investeerders, family offices en het fondsmanagement zelf.

Voor meer informatie:
Anders Invest
085 4019312
info@andersinvest.nl 
www.andersinvest.nl 

Voor meer informatie:
Eosta
Tel.: +31 (0)180 63 55 500
info@eosta.com 
www.eosta.com

Publicatiedatum: