Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Europese elektriciteitsmarkt kwetsbaar voor manipulatie"

De TTF-gasprijs stijgt heel licht. Als mogelijke oorzaak wordt gewezen op meer winters weer halverwege volgende week. Eerst komt er nog een voorjaarsweekend begin februari voorbij met relatief hoge temperaturen. Vanwege nog altijd stevige wind blijven de elektriciteitsprijzen relatief laag. De elektriciteitsmarkt in Europa functioneert slecht, zo is ook in het nieuws. In deze crisisupdate zetten we de energieprijs- en energienieuwsontwikkelingen op een rijtje. 


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 1 februari. Donderdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 57,8 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Een stevige wind zorgt voor relatief lage elektriciteitsprijzen. De APX-day-ahead-prijs voor de basisuren komt donderdag wel weer een stuk hoger uit dan woensdag 139,25 euro per megawattuur (woensdag: 109,22 euro) per megawattuur. De piekuren doen 168 euro. 

Op de BELPEX-markt iets minder prijsbeweging. Hier noteren de basisuren donderdag 148,97 euro en de piekuren 169,34 euro per megawattuur. 

In een nieuwe marktupdate wijst energieleverancier Vattenfall erop dat er op 30 januari om 2.00 uur 's nachts een echte uitschieter naar beneden was in de prijs. Een megawattuur kostte 2 euro. De oorzaak? Harde wind en weinig elektriciteitsvraag. 

De Europese Rekenkamer velt een hard oordeel over de elektriciteitsmarkt. Die functioneert slecht, met prijsverschillen tot gevolg. Manipulatie is mogelijk door slecht markttoezicht. BNR schrijft erover. Energieverslaggever Mark Beekhuis zegt: "De Europese Unie is al sinds 1996 bezig met het creëren van één stroommarkt. Maar die deadline lag in 2014 en is nooit gehaald." 

De ACM in Nederland is ook kritisch, maar in dit geval over de tarieven bij energieleveranciers die flink verschillen, terwijl duidelijk informatie over hun aanbod ontbreekt. "Consumenten die op zoek zijn naar een goedkoper contract voor elektriciteit en/of gas kunnen dit meestal niet goed vinden", aldus de toezichthouder. 

De NOS meldt dat België een tweede kernreactor definitief stillegt. Van de zeven die België er heeft, moeten er uiterlijk in 2025 vijf stilgelegd zijn. 

De brandstofprijzen in Nederland zijn aan het stijgen. Experts verwachten een verdere stijging nu Rusland de export van brandstof verboden heeft voor landen die met een prijsplafond voor Russische olieproducten werken. Tegelijkertijd wijzen zij erop dat de brandstof via een omweg alsnog naar hier kan komen. BNR schrijft erover. 

Onder meer in het Financieele Dagblad (€) meldt dat in Duiven al maanden een biomassafabriek stilligt. De fabriek werd met overheidsgeld gefinancierd. De fabriek, die 30 miljoen euro kostte, was pas kort in gebruik. De fabriek, Primco BMC Duiven, kwam in de problemen door het grotendeels wegvallen van subsidie voor biomassa. In het FD staat verder dat ook in contracten met afnemers  het risico van prijsschommelingen op de energiemarkt niet was afgedekt. Dat leidde tot verliezen en een botsing met de financiers. Sinds september ligt de fabriek, die energie opwekt uit bioafval, stil.