Agrivoltaics als mooie inkomenskans voor jonge telers

"Voor teeltbedrijven is er nog nooit eerder een mogelijkheid geweest voor aanvullende inkomsten van deze omvang. Eén hectare met een agro-zonne-energiesysteem kan, afhankelijk van het fotovoltaïsch vermogen, een jaarinkomen opleveren van meer dan € 100.000. Dat is een inkomen dat ver boven de jaarlijkse grondpacht ligt van ongeveer € 3.000 per jaar per hectare in het zuiden van Italië", zegt Angelo Amato, sales- en communicatiemanager van het Italiaanse onderzoekscentrum Agrakurtsystem. Hij ziet kansen met agrivoltaics. 

"Veel banken, die ook de grote overheidsinteresse van de laatste twee regeringen (Draghi-Meloni) opmerken, organiseren zich om de financiering van agrivoltaics te ondersteunen, omdat het een zeker inkomen garandeert en ook een strategische productie voor Europa inhoudt." 

Sommige agro-zonne-energiesystemen kunnen ook voorzien in een andere behoefte, die vooral de laatste jaren duidelijk is geworden, namelijk een antwoord bieden op de klimaatverandering die leidt tot droogte en verhoogde schade aan gewassen als gevolg van hagel, waterbommen of de brandende zon.

Het onderzoekscentrum Agrarkurtsystem van Kurt Raffl ontwerpt en maakt al jaren prototypes van innovatieve installaties om planten te beschermen tegen klimaatverandering en andere operationele oplossingen voor de tuinbouw. In dit geval gaat het om een systeem van wind- en hagelbestendige doeken die bij slecht weer automatisch sluiten. Boven de doeken is een systeem van innovatieve zonnepanelen geïnstalleerd die de zon volgen en de energieproductie maximaliseren.

Na de bouw van de eerste proefinstallatie in Naturno (Bolzano) nam het onderzoekscentrum contact op met enkele Italiaanse universiteiten om wetenschappelijke samenwerking te ontwikkelen en een filiaal te openen in het zuiden, in Lecce, waar een tweede innovatieve proefinstallatie gebouwd zal worden, met name een openluchtkas. Met dergelijke geautomatiseerde en digitale robottechnologie kunnen jonge mensen naar de tuinbouw worden gelokt. Dit zijn de belangrijkste voordelen: 

  • Een uniek systeem voor het openen en sluiten van het dak van de kas op zonnige dagen om de ventilatie te verhogen en de interne luchtvochtigheid te beheersen, die vaak de oorzaak is van de verspreiding van ziekteverwekkers (schimmels);
  • Bescherming van de gewassen tegen slecht weer (hagel, hevige regenval, droogte, enz.);
  • Mogelijkheid om de verspreiding van chemische producten in het milieu te verminderen tijdens de toepassing van gewasbeschermingsproducten;
  • Beschermingsdoeken met oprolbare fotovoltaïsche films, ideaal voor groente- en fruitteelt, boomkwekerijen, bloementeelt, teelt van medicinale planten en hydrocultuur, die de productie van zonne-energie maximaliseren;
  • Recuperatie en opslag van regenwater, filtering en hergebruik ervan;
  • Vermindering van waterverdamping uit de grond dankzij het openings- en sluitsysteem van de doeken;
  • Robotsysteem met universele glijrails en aanhaaksysteem voor machines voor de uitvoering van teelthandelingen (bemesting, irrigatie, toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, snoeien, oogsten met evaluatie van het niveau van fruitrijpheid, enz.), met vermindering van milieu-impact en teeltkosten;
  • Productie van elektriciteit voor het opladen van innovatieve tuinbouwapparaten;
  • Productie van groene waterstof voor innovatieve tuinbouwapparaten;
  • Ontzilting en destillatie van water voor de biologische kasteelt van groenten in woestijngebieden en koude gebieden.

Het onderzoekscentrum heeft contacten met investeerders die willen participeren in de industriële ontwikkeling van het systeem.

Voor meer informatie:
Angelo Amato
Oliva Service

Via Perugia, 7
73100 Lecce (Italië)
Tel: +39 (0)832/391652
Tel: +39 348/7849932
olivaservice@alice.it
www.olivaservice.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.