Tiago Matos, Koppert:

"Portugese medicinale cannabis is al een belangrijke markt voor ons"

Nu de medische cannabisteelt in 2018 in Portugal van start is gegaan, ziet Koppert een grote vraag van telers in de nieuwe markt en heeft het bedrijf zich overal in het land gevestigd. Momenteel ondersteunt Koppert ongeveer 20 medische cannabisbedrijven in Portugal.

Tegenwoordig heeft het bedrijf, ooit in 1967 begonnen met een natuurlijke vijand Phytoseiulus persimilis om spint in komkommers te bestrijden, dochterondernemingen over de hele wereld, maar de basis blijft in Nederland, zegt Tiago Matos, Manager Portugal bij Koppert.

Hoewel er in de loop der jaren verschillende producten zijn ontwikkeld, zijn natuurlijke vijanden voor veel gewassen nog steeds het meest gevraagd. "De eerste telers die deze producten gebruikten, waren groentetelers. Maar in de afgelopen 7-8 jaar werd cannabis het gebied met de grootste groei," legt Tiago uit. "De vraag naar veiligheid, de behoefte aan minder residuen en het feit dat actieve ingrediënten snel uit de markt worden gehaald, creëerde een enorme kans op de markt."

Volgens Tiago heeft Koppert in landen als Canada, de Verenigde Staten en Nederland pionierswerk verricht op het gebied van biologische bestrijding van plagen en ziekten bij medicinale cannabis. "Door een dergelijke uitgebreide ervaring op te bouwen konden we de brede kennis bereiken die we nu hebben op het gebied van een dergelijk veeleisend gewas."


Phytoseiulus persimilis

Ondersteuning van cannabistelers
"Medische cannabis vereist een hoge mate van compliance van de regelgever. Hoewel dit de markt geloofwaardig maakt, legt het ook veel druk op telers en cannabisbedrijven," zegt Tiago.

Hij legt uit dat het gebruik van natuurlijke vijanden de bestrijding van plagen in cannabis mogelijk maakt, die anders alleen kunnen worden bestreden met chemische producten die de kwaliteit van het eindproduct negatief kunnen beïnvloeden. "Door na te bootsen wat er in de natuur gebeurt, hoef je geen andere stoffen toe te voegen die, ook al is dat toegestaan, residuen kunnen genereren en de kwaliteit kunnen aantasten."

Wat betreft eventuele zorgen over besmetting van bloemen door insecten bij de planten toe te laten, legt Tiago uit dat dit geen probleem is. "We hebben protocollen opgesteld om de nuttige organismen op de juiste momenten te introduceren. Het potentiële risico van bloembesmetting wordt aanzienlijk verminderd als deze protocollen worden gevolgd. Bovendien is cannabisbloem niet aantrekkelijk voor de meeste natuurlijke vijanden die in de teelt worden gebruikt."

Met het oog op de toekomst is Koppert vastbesloten oplossingen te vinden voor nieuwe plagen, aldus Tiago. "Om allerlei redenen blijven er nieuwe plagen verschijnen op veel vollegronds- en kasgewassen. Het van de markt halen van werkzame stoffen heeft het probleem vergroot. Naast het onderzoek naar nieuwe oplossingen via onze R&D-programma's, blijft het helpen van cannabistelers een prioriteit voor ons. We willen hen ondersteunen vanaf hun eerste productiestadia, hen trainen in IPM en hen gedurende het hele proces ondersteunen."

Nu er steeds meer markten voor volwassen gebruik open gaan, is dat ook een focus voor het bedrijf. "Rekening houdend met de bestaande knowhow in de medische markt, hebben we alle kennis in huis om ook adult-use bedrijven tegemoet te komen, aangezien de plaagbestrijding hetzelfde is." Om telers verder te helpen, organiseert Koppert regelmatig trainingen, waaronder een cursus entomologie, waar telers de beste praktijken leren voor een succesvolle teelt terwijl ze de plaagdierpopulaties onder controle houden.

Voor meer informatie:
Koppert
portugal@koppert.es
www.koppert.nl    


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.