glastuinbouw in Tsjechië

"In het begin geloofde niemand dat we in staat waren om zo'n groot project vanuit het niets op te starten"

"Het moeilijkste was een goede locatie te vinden, met goede energiekosten. We kunnen verwarmen tegen lage prijzen, dus we hebben een buitengewoon goede positie op de markt. Vervolgens moesten we de juiste mensen vinden. In de markt waarin wij opereren is er geen traditie in de glastuinbouw, dus die mensen moesten we uit het buitenland halen. Dat was niet gemakkelijk, maar nu willen we ons areaal verdubbelen," zegt Lukas Razl van AGRO Kadaň.

Restwarmte
Overdag is het -2ºC en 's nachts kan de temperatuur gemakkelijk dalen tot -9ºC in Kadan, de Tsjechische stad waar de kas van AGRO Kadaň staat. Dat is geen probleem voor het bedrijf. "Onze kas wordt verwarmd met restwarmte van een nabijgelegen elektriciteitscentrale. Zij moeten hun systeem koelen en wij hebben een oplossing gevonden om de restwarmte te gebruiken." Volgens Lukas was dit een van de moeilijkste onderdelen bij het opstarten van het kasteeltbedrijf: het vinden van een goede locatie, met goede energie voor een goede prijs.

Sinds de bouw in 2019 wordt de kas verwarmd met het bijproduct van de energiecentrale. Aanvankelijk werd ook de stralingswarmte van de geïnstalleerde HPS-lampen gebruikt om de gewassen te verwarmen, maar vorig jaar is het bedrijf volledig overgestapt op LED. "Met de LED-installatie van Signify zijn we in staat geweest de winter door te telen en tegelijkertijd ons energieverbruik met 45% te verlagen."

Vitaal belang
Volgens Lukas is de energiesituatie en de beschikbaarheid van betaalbare warmte van vitaal belang voor het succes van het bedrijf, alhoewel de huidige teeltlocatie wel andere uitdagingen met zich meebrengt. "Anders dan de ons omringende landen heeft Tsjechië geen tuinbouwgeschiedenis, wat betekent dat we veel puzzelstukjes bij elkaar moesten leggen. Ons bedrijf is gebaseerd op technologie en mensen, maar aangezien die niet beschikbaar zijn in Tsjechië, moesten we zowel de technologie als de mensen hier naartoe halen en daarom hebben we gezocht in Hongarije, Slowakije en Nederland. In het begin geloofde niemand dat we in staat waren om zo'n groot project vanuit het niets op te starten en de bouw was inderdaad ingewikkeld, maar nu verwachten we alleen nog maar verder te groeien."

"We telen grove trostomaten, een ras van Rijk Zwaan, en ons product vervangt geïmporteerde producten," vervolgt Lucas. "Markttechnisch gezien komen onze concurrenten vooral uit Noord-Afrika. Maar qua technologie, productieaantallen en efficiëntie kijken we naar telers in Nederland. Daar zitten de beste kasteeltbedrijven en vinden we veel knowhow."

Hij voegt eraan toe dat ze ook op zoek zijn naar strategische partners. "Een samenwerking met Nederlandse telers kan voor beide partijen interessant zijn. We moeten hun kennis naar ons land halen, maar afgezien daarvan hebben we geweldige omstandigheden: een markt waar veel vraag is naar lokaal geteelde producten en een groeiplaats waar de energieprijzen nog aan onze kant staan."

Productieaantallen
Zoals voor alle telers zijn ook voor het team van AGRO Kadaň de wereldwijde uitdagingen top of mind. Alhoewel de energiecrisis met de restwarmte kan worden bestreden en omdat ze productieaantallen bereiken, kunnen ze hun werknemers ook een meer dan concurrerend loon bieden om een interessante werkgever te blijven. "We zitten niet in een positie waarin we op mensen kunnen besparen."

Zoals telers overal ter wereld vreest het team het Tomato brown rugose fruit virus. "We wachten met spanning op de resistente variëteiten. De dichtstbijzijnde kas bij ons is enkele honderden kilometers verderop, maar de open velden zijn overal en de insecten reizen de hele wereld rond."

Directe verkoop
Lukas legt uit dat het bedrijf al hun tomaten verkoopt aan lokale supermarkten, zonder tussenkomst van handelaren. "Dat is ook de reden waarom we onze teeltruimte willen uitbreiden: we willen vooruit en we moeten ook groeien om in contact te blijven met de markt en interessant te blijven voor supermarkten."

In 2024 hopen ze hun areaal te verdubbelen van 12 naar 20 hectare, voor de winterproductie en ook het toevoegen van komkommers in de kas staat op het wensenlijstje.

Voor meer informatie:
Lukáš Rázl
AGRO Kadaň s.r.o.
Farma Tušimice s.r.o.
Tel.: +420 731 502 579
razl.luk@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven