Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CVG, Sint-Katelijne-Waver

Uit de oude doos: Aanvoer tomaten naar 80 miljoen kilogram

Toen een handjevol tuinders op 31 juli 1963 de oprichtingsakte van de Centrale voor Glasgroenten (CVG) in Sint-Katelijne-Waver ondertekenden zal niemand hebben durven voorspellen dat deze veiling binnen een kwart eeuw zou uitgroeien tot een der meest moderne en goed gestructureerde en financieel gezonde veilingen van Belgiƫ. Gestart met 288 leden in 1964 telt de CVG thans een kleine duidend leden en groeide de omzet van groenten van 187 miljoen BF binnen de tien jaren uit tot meer dan een miljard, een bedrag dat vorig jaar was verdrievoudigd.

Tomaten van topkwaliteit zijn de specialiteit van de CVG

Nog enkele spectaculaire cijfers: werden in 1970 van het hoofdproduct tomaten ruim 20 miljoen kg aangevoerd, in 1989 werd hiervan meer dan 73 miljoen kg geveild, dat is 77 procent van de totale veilingomzet. Tomaten en kropsla nemen samen 90 procent van de omzet voor hun rekening. In de top 3 is de komkommer met ruim 8,5 miljoen stuks of drie procent van de omzet vertegenwoordigd. Op eerbiedige afstand volgen bloemkool, paprika en prei met elk 1 procent van de omzet. 

Ruime laadkade van de CVG

Bijna alle op de CVG verkochte tomaten en sla (96 procent) gaan naar het buitenland. Van de tomaten wordt 65 procent naar Frankrijk en 30 procent naar West-Duitsland uitgevoerd. De rest gaat naar Engeland en Italiƫ. Laatstgenoemd land is overigens een sterk groeiende afzetmarkt voor Belgische tomaten. De export vorig jaar van 1,5 miljoen kg is dit jaar verdubbeld. CVG directeur Jos Somers: "Weliswaar neemt in Frankrijk de eigen productie van tomaten de laatste jaren toe, maar die is zeker voor de Belgische export niet verontrustend. Niettemin heeft verbetering van het verkoopsysteem, het distributieapparaat en andere faciliteiten voor Belgische tomaten in Frankrijk onze voortdurende aandacht. Want nog altijd heeft de Belgische tomaat met name in Parijs en omgeving en verder ten zuiden daarvan het predicaat van de hoogste kwaliteit, waarvoor de Franse consument graag bereid is iets meer te betalen. Hoe zuidelijker in Frankrijk hoe kwaliteitsbewuster de mensen kopen."

Gestapelde tomatendozen verlaten de vouwmachine

In de loop van dit jaar zullen enkele uitbreidingen van de accommodatie hun beslag krijgen. O.a. zal de koelruimte met 3.000 m2 worden vergoot en zullen er aan de 25 bestaande laadbruggen 20 worden toegevoegd. De heer Somers: "Met deze voortdurende uitbreiding en verbetering van ons dienstenpakket zien we vol vertrouwen de toekomst tegemoet. We zijn klaar voor Europa 1992. De CVG heeft meer dan afdoende bewezen naast buurman MTV, een volwaardige veiling te zijn, waarmee het goed samenwerken is."

Bron: Primeur 13 - Jaargang 04 - 20 april 1990

Publicatiedatum: