19 aardbeientelers krijgen bijscholing over Het Nieuwe Telen

Glastuinbouw Nederland is vanuit het programma Kas als Energiebron een Masterclass Aardbei gestart. Er is een programma op maat vastgesteld voor het gewas aardbei. Maandagmiddag 30 januari is deze Masterclass Aardbei van start gegaan. Zo’n negentien aardbeientelers laten zich bijscholen rondom Het Nieuwe Telen (HNT).


De groep aardbeientelers ijverig aan de slag met de online tools van het Psychrodiagram en het ventilatiemodel tijdens de eerste bijeenkomst van de Masterclass Aardbei. 

De aftrap vond plaats bij Verdi in Heeswijk-Dinther. Jan Voogt nam de telers mee in het thema ‘Efficiënte benutting van warmte en CO2’. De middag bestond uit drie onderdelen:

  1. Een korte introductie van Het Nieuwe Telen en Plant Empowerment. Dit is gericht op de vraag hoe kunnen we de natuurlijke eigenschappen van planten beter benutten om duurzamer en winstgevender te telen?
  2. Ventileren en de vocht- en CO2-balans van de kas. Hoe werkt de natuurkunde van energie, temperatuur en vocht in de kas en hoe kunnen we daar beter gebruik van maken?
  3. Verneveling en verbetering van lichtbenutting en CO2. Hoe kunnen we de verneveling optimaal inzetten om de fotosynthese te verbeteren en de doseerkosten te verlagen?

Onderwerpen
In de volgende bijeenkomsten komen aan bod: Vocht beheersen met weinig energie-input door Peter van Weel; Plantgezondheid bevorderen via het wortelmilieu door Mark van der Werf; HNT vertaald naar aardbei door Bart Jongenelen; Plantgezondheid zonder uitstraling door René Beerkens en monitoren huidmondjesgedrag bij hoge instraling door Peter Geelen.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.