Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Online platform voor slimme gewasbeschermingstechnieken in de groenteteelt

Het Europees project SmartProtect wil telers helpen om nieuwe IPM-technieken sneller toe te passen. De partners stelden daarom een online platform op van een hele reeks bestaande of binnenkort op de markt komende slimme technieken voor openlucht- en serregroenten. Het gebruik van innovatieve IPM-technieken zou tot een betere beheersing van ziekten en plagen moeten leiden en tot een daling van het gebruik in gewasbeschermingsmiddelen.

Database met slimme IPM-technieken opgesteld
Via het platform platform.smartprotect-h2020.eu verzamelen, delen, beheren en verspreiden de projectpartners kennis rond IPM met focus op toepassingstechnieken, beslissingsondersteunende systemen, diagnose- en detectietechnieken, alsook diverse monitoringstechnieken.

De partners willen rekening houden met de specifieke regionale noden rond toepassing van IPM (Integrated Pest Management NL: geïntegreerde gewasbescherming) van tuinbouwers over heel Europa. Naast testcases met innovatieve technieken worden nu door de partners overal in Europa interactieve bijeenkomsten, grensoverschrijdende uitwisselingsbezoeken en demonstraties georganiseerd voor landbouwers en adviseurs. Met actuele kennis, goede praktijkvoorbeelden, innovatieve technieken en praktische tools wil SmartProtect IPM nog meer ingang doen vinden in de groenteteelt over heel Europa. Zo kan de impact van de groenteteelt op het milieu verder verkleinen en de voedselveiligheid vergroten.

Cameravallen als voorbeeld van innovatie in opvolging van insecten
Er zijn enkele grote groepen automatische monitoringssystemen te onderscheiden op basis van de gebruikte technologie. De grootste groep is deze van de cameravallen, al dan niet gecombineerd met beeldherkenningssoftware. SmartPRotect inventariseert onder andere Trapview, CapTrap, e-GLEEK, iSCOUT, SpyFly, Semios, Beecam, Diopsis en de Scoutbox.

Een tweede groep monitoringssystemen werkt op basis van akoestische (trillingen) sensoren, maar de meeste van deze systemen voor gebruik in open veld zitten nog in ontwikkelingsstadium. In bulkopslag van bijvoorbeeld graan of rijst zijn akoestische sensoren al langer in gebruik.

Een derde groep, die nog verder op te delen valt, werkt op het principe van reflectie van golven binnen het elektromagnetisch spectrum (licht, infrarood, radiogolven of andere straling).

Drie systemen voor koolmot op proefveld Inagro getest
De 3 automatische monitoringsvallen Trapview, CapTrap en iSCOUT werden in het veld opgesteld met een feromoon om koolmot aan te trekken. De eerste test in 2021 had vooral als doel om gebruikerservaringen op te doen om dan het volgend seizoen volledig te kunnen monitoren zonder veel bijkomende tests. De drie vallen hebben enkele zaken zoals een moederbord, een voeding, een zonnepaneel en één of meerdere camera’s gemeen maar toch zijn verschillen in gebruiksgemak, service en kwaliteit tussen de verschillende types duidelijk.

Voor meer informatie:
SmartProtect
info@smartprotect-h2020.eu
www.smartprotect-h2020.eu

Publicatiedatum: