"Constante vraag naar tijm, ondanks prijsstijgingen"

De tijmoogst bij Kräutergarten Johannes Adams in Düsseldorf loopt langzaam ten einde. Het bedrijf kon deze populaire kruidensoort in het afgelopen jaar tien maanden lang aanbieden. Men streeft echter naar een beschikbaarheid gedurende het hele jaar, vertelt directeur Johannes Adams. "Onze grote klanten nemen per week tussen de 500 kg en 1 ton tijm af."


Johannes Adams. Foto: Kräutergarten Johannes Adams 

Twee tot drie hectare tijm
Kruiden uit eigen teelt verkoopt hij onder andere aan Nederland en delen van Zuid-Duitsland en Noord-Duitsland. "Onze klanten verkopen de producten soms echter in heel Europa. Momenteel kopen wij extra tijm uit Duitsland in. Vanaf maart starten we vervolgens weer volledig met onze eigen producten." Johannes teelt tijm op twee tot drie hectare in de vollegrond, maar de teelt in kassen is te duur. Het bedrijf heeft ook een goede afzet van producten zoals basilicum, munt, koriander en rozemarijn. 

"Vanwege de hoge kosten voor verpakkingen, meststoffen, het gestegen minimumloon, enzovoort, moesten we onze prijzen met 20 procent verhogen. Bij de verpakte producten was er sprake van een prijsstijging van 10 tot 12 procent vanwege de eveneens gestegen kosten van verpakkingen en loonkosten. Maar omdat uiteindelijk alle bedrijven hiermee te maken hebben, waren deze extra kosten op zich geen groot probleem", aldus Johannes. 

Vraag op constant niveau
De prijsaanpassingen hebben niet tot een daling van de verkoop geleid, in plaats daarvan bleef de vraag op een constant niveau. Er worden hoofdzakelijk kleinere verpakkingen in bakjes van 15 gram op de markt gebracht. "De kruidenbundels verkopen wij afhankelijk van de vraag in bakjes van 50, 75 of 100 gram. Ons bedrijf heeft een gezonde omvang, waarbij er nog nauwkeuriger op specifieke klantenwensen kan worden ingespeeld. Hier kunnen wij flexibel op reageren." Over het algemeen is de vraag naar standaardkruiden nog steeds hoog, in tegenstelling tot de vraag naar speciale kruiden zoals citroengras of citroentijm.

Wat volgens Johannes dit jaar nog een grotere uitdaging zou kunnen worden, is meeldauwresistentie in de vollegrondsteelt van basilicum.

Voor meer informatie:
Johannes Adams
Kräutergarten Johannes Adams
Bonifatiusstraße 67
D-40547 Düsseldorf, Duitsland
Tel: +49 (0)211 59 23 08
info@adams-kraeuter.de   
www.adams-kraeuter.de    


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.