"In februari komt er tekort aan komkommers, courgettes en aubergines"

"We zitten midden in het seizoen. De herfst-wintercyclus voor komkommers en courgettes wordt nu afgerond. Dat is iets vroeger dan normaal, want de teelt is erg snel verlopen in de maanden oktober, november en december", vertelt Andrés Góngora, algemeen secretaris van de Spaanse telersvereniging Coag-Almería, bij zijn kas in de gemeente San Isidro.

"Het jaar is slecht geëindigd. In de herfst waren de prijzen te laag voor een jaar waarin de teeltkosten met 40% zijn gestegen", legt de algemeen secretaris uit, die eraan toevoegt dat er vanaf kerst licht begon te gloren, vooral voor tomaat, zoals ook hijzelf in de kas heeft staan. "Sinds het begin van het nieuwe jaar is de situatie aanzienlijk verbeterd. De prijzen zijn iets omhoog gegaan, ook van tomaat, het gewas dat het bijzonder hard te verduren had. Maar prijzen zoals vorige winter zien we toch niet."

Tekort
"Het is een lastig seizoen. Het is raar in alle opzichten. De verwachting was dat het een heel goed jaar zou worden omdat Centraal-Europa geen productie zou hebben. Dat is niet uitgekomen. De vraag was erg traag, de aankoop van groenten en fruit was laag en de rest van Europa heeft tot bijna 15 december productie gehad", klaagt Góngora.

Net nu de prijzen de neiging hebben te stijgen, zal de productie afnemen. "De opbrengst in het najaar is erg hoog geweest, met hele sterke pieken. De groenten groeiden en rijpten heel snel, wat voor aanzienlijke volumes heeft gezorgd", zegt Andrés Góngora, die vanaf nu weinig product verwacht. "De planten hebben maar weinig vruchten meer. In februari zal er een aanbodtekort ontstaan, met name in komkommer, courgette en aubergine. Tomaat zal normaal gezien iets beter presteren."

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven