"Positie glastuinbouw in balanceringsvermogen fors gegroeid, met de inkomsten die daarbij horen"

We hebben in 2022 een onvoorstelbare prijsbeweging van gas meegemaakt: van 25 naar 300 cent per kuub en daarna weer terug naar ca 60 cent per kuub nu. Dat schrijft Peter van den Berg, algemeen directeur van AgroEnergy, in een terug- en vooruitblik.

"De bezorgdheid of er wel voldoende gas zou zijn voor de winter was groot. De reactie op deze situatie van glastuinders en van onze klanten in het bijzonder, was uniek. U nam zeer ingrijpende maatregelen om de energiekosten behapbaar te houden. De gevolgen voor teelt en productie zijn groot, maar bewust ingecalculeerd.

En het werkt! De sector en veruit de meeste klanten lijken een begaanbare weg gekozen te hebben om door deze extreme situatie te komen. Tegenover de belichte teelt die onder druk staat, is LED-belichting definitief doorgebroken en is de positie van de sector in balanceringsvermogen fors gegroeid, met de inkomsten die daarbij horen."

Het contact tussen glastuinbouwondernemers en AgroEnergy is veel intensiever geworden, want er was meer sparring, monitoring en bijsturing nodig. "Dat bijsturen viel niet altijd mee op energiemarkten waar de handel vrijwel stilgevallen was. Ik ben buitengewoon onder de indruk van uw ondernemerschap en professionaliteit."
 
2023
Ook dit jaar moeten we rekening houden met veel prijsbeweging en blijft het zaak energieposities en energiekosten alert te bewaken en bij te sturen. "We lijken in wat rustiger vaarwater terechtgekomen te zijn, maar het Europese gassysteem is nog steeds erg kwetsbaar. Dit jaar wordt ook het Sectorconvenant Glastuinbouw omgezet naar concrete maatregelen en kunt u met de nieuwe setting het energieperspectief voor uw bedrijf ontwerpen." 

Voor meer informatie: 
AgroEnergy 
info@agro-energy.nl  
www.agro-energy.nl 
  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.