Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltondersteunende voorzieningen voldoen aan de regels

Een frambozenteler die met behulp van palen en plastic folie zijn gewas bedekt, doet dat volgens de regels. De rechter wees een bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning onlangs af. Het gaat in de zaak om teeltondersteunende voorzieningen. 

Op 3,5 hectare wordt met palen en plastic folie overdekt geteeld. Er is naar oordeel van de rechtbank geen sprake van permanente teeltondersteunende voorzieningen, in tegenstelling tot wat de klagende partij betoogt, omdat het plastic folie na het seizoen verwijderd wordt.

Bij permanente teeltondersteunende voorzieningen moet er naar oordeel van de rechtbank worden gedacht aan bijvoorbeeld containervelden of stellingen. Ook is er geen sprake van tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen, omdat de palen en de overkapping niet tijdelijk, dus een gedeelte van het jaar, aanwezig zijn. 

Taalkwestie
Een definitiekwestie dus, die in het voordeel van de gemeente, die de vergunning verstrekte, is beslecht. In de uitspraak valt te lezen. "Het plasticfolie wordt weliswaar na het teeltseizoen verwijderd, maar de palen blijven het gehele jaar in het veld aanwezig. Het gaat niet om een repeterende voorziening waar jaarlijks een vergunning voor moet worden aangevraagd, zoals bijvoorbeeld bij het plaatsen van folies op de bodem, insectengaas of hangelnetten wel het geval is."

De rechtbank zegt te begrijpen dat 'in het normaal spraakgebruik de definities van permanente of tijdelijke voorzieningen anders zijn', maar voor de beoordeling van de omgevingsvergunning dient er volgens de rechter 'te worden uit gegaan van wat in het bestemmingsplan is gedefinieerd.'

De bedekte teelt van frambozen is daarmee niet in strijd, zo heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 23 januari 2023 geoordeeld over de zaak uit de gemeente Etten-Leur. In augustus 2021 was de omgevingsvergunning afgegeven.