Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handige hulpmiddelen rond fysieke belasting

In de agrarische en groene sectoren zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen, dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. Wie gaat voor meer vitaliteit op de werkvloer, is zich hiervan bewust en neemt maatregelen, stelt Stigas in dit bericht.

In de agrarische en groene sector is veel fysiek werk
Denk aan het tillen van kisten en zware bakken. Maar ook repeterend werk belast het lichaam. Het sorteren van groenten en het stoksteken in de glastuinbouw bijvoorbeeld. En denk aan hoveniers die tijdens het bestraten lang op hun knieën zitten. Allemaal voorbeelden van fysieke belasting.

Belasting is niet per se slecht voor je lichaam
Elk lichaam heeft een zekere mate van belasting nodig; het wordt er sterker van. Maar op het moment dat iets te zwaar is, bijvoorbeeld bij het tillen van zware kisten, kan het lichaam het na verloop van tijd niet meer aan en ontstaan er klachten. Ook bij repeterend werk. Op het moment dat je constant dezelfde handeling verricht, ook als is het werk heel licht, krijg je klachten. Het ondermijnt je vitaliteit. Het lichaam is daar niet voor gemaakt.

De gevolgen van lichamelijke overbelasting
In het begin voel je tijdens het werk stijfheid, vermoeidheid en pijn. Als je daar geen gehoor aan geeft, zal je dat na verloop van tijd ook in de avond gaan merken. ’s Avonds herstellen van de fysieke belasting tijdens de werkdag kan zich door ontwikkelen naar het hele weekeind moeten herstellen. En zo komt het dat op dit moment bijna de helft van het verzuim voortkomt uit klachten aan het bewegingsapparaat. Namelijk de rug, de schouders, de nek en de pols.

Werkgevers en werknemers: breng samen de risico’s in kaart
Ga in gesprek over de risico’s die het werk met zich meebrengt. Want zelfs als je licht werk doet, zijn er risico’s. Die moet je samen inventariseren en bespreken. Vervolgens kan je passende maatregelen nemen. Een uitgelezen manier om de risico’s in kaart te brengen is de RIE van Stigas. Maak hem samen met je medewerkers, desgewenst met ondersteuning van een Stigasadviseur. 

Handige hulpmiddelen
Naast de RIE heeft Stigas de volgende handig hulpmiddelen beschikbaar.

Bron: Stigas

Publicatiedatum: