Stijgende temperaturen bemoeilijken bloei bij Marokkaanse paprika's

Verschillende factoren brengen de Marokkaanse telers in moeilijkheden, waardoor de export van bepaalde producten waarschijnlijk zal afnemen, aldus Yassine Tlati van de Marokkaanse exporteur Aitr Zohour.

"Voor paprika's worden we bijvoorbeeld geconfronteerd met minder bloei als gevolg van de temperatuur. De volumes zouden tot 40% kunnen dalen. Het is ook bekend dat veel tomatentelers moeilijkheden ondervinden door het ToBRFV-virus," zegt Tlati.

De constante droogte blijft de Marokkaanse teelt ook beïnvloeden. "Wat de irrigatie betreft, hebben we in de regio van Chtouka (bij Agadir) tot 250 meter diepte putten gegraven. Dit probleem is minder acuut in Taroudant, waar het water overvloediger is. Vroeger teelden we watermeloenen, maar door de droogte staat er dit jaar geen watermeloen op onze kalenders."

"We lijden ook onder het probleem van de transportkosten. De kosten voor het vervoer van een container van 40ft van Marokko naar Engeland zijn sinds de pandemie met meer dan 6000 euro gestegen."

De teler wacht ongeduldig op een terugkeer naar de normale gang van zaken: "Wij beschikken over verschillende troeven, ons personeel is uitstekend gekwalificeerd en goed opgeleid en is op technologisch gebied zeer vaardig. Daardoor hebben we schade door ToBRFV weten te voorkomen en is ons tomatenseizoen gered. We wachten tot de rust weer keert op de internationale markten, in de hoop dat onze kosten dan ook weer dalen."

Aitr Zohour exporteert naar Frankrijk en Engeland en Tlati is tevreden over deze samenwerking: "Voor onze huidige kalender van paprika's en tomaten zijn we in september begonnen met de teelt. We hebben al bestellingen ontvangen voor 40% van onze volumes. Wij verwachten al onze volumes voor het seizoen te verkopen. De Engelse markt is tevreden met onze producten en wij zullen blijven leveren, hoewel de specificaties vrij ingewikkeld zijn."

"Het is een markt die een grote stabiliteit vertoont. Wij zullen uiteindelijk onze prijzen verhogen vanwege de stijging van de transport- en proceskosten, maar onze prijzen blijven ondanks de inflatie concurrerend in Engeland."

Voor meer informatie:
Tlati Yassine
Aitr Zohour
Tel: +212662039084 
yassine123tlati@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.