"We zien het komkommerseizoen kalm tegemoet"

Terwijl veel komkommertelers vorig jaar nog twijfelden aan het succes van het 2022-seizoen, heeft deze groente, die steeds populairder wordt bij de Fransen, het uiteindelijk het hele seizoen goed gedaan. "Gemiddeld is de prijs van komkommers aan het eind van het vorige seizoen met meer dan 30% gestegen. Dit komt doordat de prijzen gedurende het hele seizoen hoog bleven en de gestegen teeltkosten uiteindelijk volledig konden dekken. Komkommers zijn in ons assortiment die producten die het afgelopen jaar het meest zijn gewaardeerd", vertelt Alexandre Picault, Commercieel Directeur van Kultive.


Jean-Marc en Grégoire Leriche / © Philippe Montigny 

De prijsstijging is te wijten aan allerlei verschillende factoren. "De stijging kan onder meer worden verklaard door het feit dat het aanbod in het begin vrij beperkt was, omdat veel telers er als gevolg van de stijging van de energieprijzen de voorkeur aan gaven later te planten om zo een paar uur zon en op de thermometer een paar graden erbij te kunnen smokkelen. Het verlies aan opbrengst kon daarna echter niet meer worden gecompenseerd. Met de hagelschade van afgelopen april, die ongeveer 80% van onze kassen in Orleans heeft verwoest, is de aanvoer van komkommers bovendien nog verder teruggelopen. Al deze factoren versterken bij consumenten het gevoel dat komkommers niet beschikbaar zijn. Aangezien komkommers bovendien weergevoelige producten zijn, werden ze afgelopen zomer  – toen het uitzonderlijk goed en warm weer was  – in grote hoeveelheden geconsumeerd."


Claire Gacoin / © Philippe Montigny


Simon Boisgard / © Philippe Montigny  

Teeltschema's ongewijzigd
2022 werd uiteindelijk een prima seizoen, waardoor de telers dit jaar met kalmte tegemoet zien. "We beginnen met dezelfde promotieprijzen als die van vorig jaar, met als doel de markt volgens hetzelfde model op te bouwen. Daarom zien onze telers het komende seizoen ook met kalmte tegemoet. De meeste telers hebben begin januari geplant om rond de tweede helft van februari met het uiteindelijke teeltproces te kunnen beginnen. We proberen het teeltschema te spreiden volgens de telers die wél en de telers die níét kunnen verwarmen.

Sommige telers hebben de aanplant enkele weken opgeschoven, maar uiteindelijk is het schema voor de grote telers die verwarmen met behulp van een warmtekrachtkoppeling nog steeds niet echt veranderd. Sterker nog, velen van hen gaven er zelfs de voorkeur aan gewoon op de gebruikelijke data te beginnen met planten. Waarom? Omdat vorig jaar, in een poging om elektriciteit te besparen, hun opbrengst ernstig is aangetast en ze het verlies dat daardoor ontstond ook niet meer hebben kunnen compenseren. Daarom hebben sommige telers, om een optimaal rendement te kunnen behalen, er dit jaar voor gekozen hun kassen op reguliere wijze te verwarmen.

Lokaal
Met 25 telers weet Kultive een opbrengst van ongeveer 25.000 ton komkommers per jaar te genereren. "Het is de bedoeling om met alle telers in Frankrijk samen de behoeften van de Franse markt van april tot eind augustus te dekken. Het is echt een nationale doelstelling, om zo de consumptie van komkommers in aantallen te kunnen achterhalen en, om aan de Franse vraag te kunnen voldoen, de juiste aantallen komkommers te telen. Deze voorspellingen zijn echter niet altijd 100% betrouwbaar, omdat ze direct afhangen van een factor die we niet kunnen beheersen: de weersomstandigheden. De weersomstandigheden kunnen het teeltproces ofwel versnellen, ofwel vertragen."

Kultive biedt, behalve gewone komkommers, ook minikomkommers aan. De percelen waarop deze komkommers worden geteeld zullen dit jaar in aantal verdubbelen. Net als alle andere AGF-producten, zijn alle komkommers en minikomkommers van Kultive verder gecertificeerd door Demain La Terre.

Voor meer informatie: 
Alexandre Picault
Kultive 
190 allée du Bois Vert
45640 Sandillon, Frankrijk
Tel: +33 (0)2 38 49 33 49
www.kultive.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.