Spaans komkommerseizoen zal 2 tot 3 weken eerder eindigen

De export van komkommers uit de kassen van Almería en Granada doet het zeer goed. Naar verwachting zal het seizoen een paar weken eerder dan normaal eindigen vanwege de vergevorderde staat van het gewas. De ongebruikelijk hoge temperaturen tot half januari hebben immers de rijping en de oogst versneld. Ondertussen blijft ook de vraag hoog.

"Ondanks de groter dan verwachte productie in januari ligt de vraag hoger dan het aanbod. En dat is al zo sinds het begin van het seizoen in de herfst", zegt Fulgencio Spa, manager van het teeltbedrijf met dezelfde naam uit de provincie Granada. "Dit heeft zich vertaald in uitzonderlijke prijzen voor dit product gedurende het grootste deel van het seizoen", voegt hij eraan toe. In week 2 stegen de prijzen zelfs met 7% en ook nu blijven ze op de belangrijkste veilingen rond de
€ 1,20 per kilo hangen.

Hoewel het areaal in Almería iets is afgenomen ten opzichte van 2021/22, is het volgens de teler en exporteur in Granada stabiel gebleven. "In het najaar was de overgang met Midden- en Noord-Europa heel vlot verlopen. Nederland was eerder klaar vanwege de hoge temperaturen. Bovendien is er dit seizoen geen overlap geweest tussen Almería en Granada. We hebben dus nauwelijks productiepieken of overaanbod gekend", legt Fulgencio Spa uit.

Volgens gegevens van het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten bedraagt de hoeveelheid komkommers die in de maand januari op de markt wordt gebracht traditioneel bijna 15% van het totaal van het seizoen. Maar in de eerste twee weken van januari overtrof de afzet de cijfers van vorig seizoen met 5-10%. "We verwachten dat het komkommerseizoen voor ons over ongeveer anderhalve maand zal eindigen. Dat is twee tot drie weken eerder dan normaal vanwege de geavanceerde staat van de teelt. De planten komen vervroegd aan het einde van hun cyclus, naast het feit dat er meer schade is door bladluizen", geeft Fulgencio Spa aan.

Het aanbod uit Andalusië domineert grotendeels de schappen van de grote Europese retailers. Beperkte hoeveelheden van Griekse en Marokkaanse herkomst vervolledigen het aanbod.

Voor meer informatie:
Fulgencio Spa
Fulgencio Spa S.L.
Avda. de las Palmeras,9
Carchuna-Motril (Granada) -Spanje
Tel: +34 958623136
fulgencio@fsagro.com
www.fsagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.