Nieuwe kas by Broersen op tijd af

De afgelopen maanden heeft by Broersen veel tijd en energie gestopt in de ontwikkeling van een nieuwe teeltkas. Het doel was een teeltkas ontwikkelen die toekomstbestendig is waar ze de komende twintig jaar op een duurzame en met passie de lekkerste aardbeien kunnen telen. De deadline was begin januari, want dan worden de eerste planten alweer geplant voor het nieuwe seizoen. De aardbeien- en aspergetelers hebben de deadline gehaald.

Waarom een nieuwe teeltkas?
Sinds 2005 specialiseert by Broersen zich in de teelt van aardbeien die ze voor 95% direct aan huis verkopen. In 2005 voldeed de bestaande teeltkas aan de technieken en de mogelijkheden van die tijd. Op dit moment voldoet deze kas niet meer aan de wensen van deze tijd voor de teelt van aardbeien. Voor andere doeleinden is deze oude kas nog prima geschikt, maar voor aardbeien zijn er meer mogelijkheden om de teelt te verbeteren en met name te verduurzamen. Voor de oude teeltkas zullen ze een nieuwe bestemming gaan ontwikkelen de komende jaren.

De kas van de toekomst!
De komende jaren wil by Broersen zich verder specialiseren in de teelt van aardbeien op een duurzame en verantwoorde manier. Dit alles zorgt ervoor dat ze op een toekomstbestendige manier aardbeien gaan telen. Ook in deze nieuwe aardbeienkas zullen ze net als in de huidige kas gebruik gaan maken van natuurlijke vijanden en biologische bestrijding van ziekten en plagen. Door de nieuwste technieken zal by Broersen deze ziekten en plagen nog beter onder controle krijgen.

De volgende technieken zijn toegepast in de nieuwe kas. In de oude kas zaten deze technieken nog niet.

Isolerend schermdoek 
Dit schermdoek zorg ervoor dat de warmte in de nacht zoveel mogelijk in de kas blijft. Hierdoor verwacht by Broersen onder andere minder energie te verbruiken en daarnaast ook eerder aardbeien te kunnen plukken.

Zonwerend schermdoek 
Dit schermdoek kunnen ze dichttrekken op het moment dat het te zonnig en te warm is buiten. Op deze manier beschadigen de planten niet door het felle zonlicht en kunnen ze daarnaast de warmte zoveel mogelijk buiten houden.

Vernevelingssysteem
Op deze manier kan by Broersen het luchtvochtigheidsniveau op pijl brengen als de lucht te droog is. Dit is beter voor de groei van de plant en daarnaast geeft dit systeem ook koeling op te warme dagen.

Ontvochtigingssysteem
De lucht kan worden ontvochtigd op het moment dat het te vochtig in de kas wordt. Hierdoor kunnen de ramen dicht blijven, waardoor de warmte binnen blijft. Ook hebben de schimmels minder kans doordat het vochtgehalte in de lucht op pijl blijft.

Lucht warmtepomp
De warmtepomp onttrekt via een buitenunit warmte uit de lucht en brengt deze lucht via luchtverdeelslangen in de aardbeienkas. Op deze manier kan by Broersen op een duurzame manier, maar ook op een koste efficiënte wijze de kas verwarmen. Klaar voor de toekomst!

CO2-meters
Het CO2 gehalte in de kas wordt gemeten, zodat niet onnodig de ramen hoeven te worden opengezet om dit op pijl te brengen. Hierdoor gaat er geen onnodige warmte verloren.

Hoger
Naast het bovengenoemde is de kas een stuk hoger, waardoor het klimaat een stuk stabieler is voor de planten. Zowel de temperatuur als de overige weersinvloeden hebben hierdoor minder schadelijk effect op de planten. Ook is de kas een stuk beter geïsoleerd en alles efficiënt ingericht zodat dit ook de productiviteit ten goede komt.

Voor meer informatie:   
by Broersen
Dergmeerweg 30
1749 VA Warmenhuizen
info@bybroersen.nl
www.bybroersen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven