Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IPM Dag 1: Bedrijven zien toch weer kansen

Tholen - Na een afwezigheid van twee jaar vanwege de pandemie, kon de IPM Essen gisteren eindelijk weer van start gaan. Tot aan de menukaarten in de restaurants aan toe lijkt er nauwelijks iets veranderd ten opzichte van drie jaar geleden. Toch zijn er zeker wel verschuivingen zichtbaar.


Mark van Dijk en Leon Strik van Ludvig Svensson geflankeerd door bezoekers John van Haasenbroek en Jack van der Voort van SchermNed  

De bloemen- en plantenbeurs die jaarlijks duizenden geïnteres-seerden naar Essen trekt, werd in 2020 nog georganiseerd. Toen waren de eerste mondkapjes zichtbaar en werden er gedurende de beurs ontsmettingspalen geïnstalleerd voor wie de beurs wilde bezoeken. De twee jaar daarna bleef het stil in Essen – al werd er vorig jaar een zomereditie IPM georganiseerd, maar die had niet veel te maken met de bekende beurs aan het begin van het jaar.  


Mark van der Zande en Jacques Bakker (Logitec Plus) doen 'veel mooie projecten in Saudi-Arabië'

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat mensen uitkeken naar deze IPM en de eerste dag stelde voor de meeste mensen niet teleur. Vorig jaar was verontrustend voor de tuinbouw, maar nu de energieprijs en grondstofprijzen dalen, lijken diverse bedrijven toch weer kansen te zien.


Peter Dekker van Peter Dekker Installaties, Mark Verdouw van Olsthoorn Greenhouse Projects, Jelmer Huizing van Hawe en Dennis Zwinkels van Olsthoorn 

Tegelijkertijd zetten de ervaringen van de afgelopen jaren, mensen aan het denken over hoe de beurs nu en, in het algemeen, in de nabije toekomst verder zal gaan. Verschillende ‘vaste gezichten’ hebben immers toch gekozen de beurs te laten gaan: op de vloer ontbreken namen als Klassman-Deilmann, Jiffy, Danziger, Florensis, Koenpack, Waterdrinker en Royal van Zanten. Het resulteert in open ruimtes in hal 3 en hal 1, iets wat lang onvoorstelbaar was. Dat terzijde, op de beurs met 1.330 exposanten uit 46 verschillende landen is er genoeg te beleven.

Tayyar Erzurumlu, Josh Gauche en Arjan van der Veer (Phormium) met een energiebesparend schermdoek