Rusland ving in 2022 meer voor minder export kunstmest naar Nederland

Sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne hebben ook hun impact op wereldwijde kunstmeststromen. Nederland is voor 34% en 61% afhankelijk van Rusland en Wit-Rusland voor de import van respectievelijk stikstofhoudende meststoffen en kalimeststoffen. 

De waarde van de kunstmest-invoer uit Rusland kwam in de eerste acht maanden van 2022 uit op een recordhoogte van 85,7 mln. euro, 89% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit is een prijseffect, het volume nam af. In de eerste acht maanden
van 2022 steeg het Russische aandeel in de Nederlandse importwaarde van kunstmest naar 12%. Daarmee stak Rusland Israël voorbij en werd het de derde grootste leverancier van kunstmest.

Rusland is goed voor 15% van de wereldhandel in stikstofhoudende
meststoffen en 17% van de wereldwijde export van kalimeststoffen. Wit-Rusland is goed voor nog eens 16% van het wereldwijde marktaandeel van kalimeststoffen.

Rusland en Wit-Rusland zijn belangrijke leveranciers van kalium, een belangrijk onderdeel van kunstmest, en kalimeststoffen. Rusland en Wit-Rusland verbieden bedrijven in hun landen om nog kunstmest te exporteren. Er zijn wel andere landen met kaliummijnen, zoals
Israël, Chili en Canada, maar die export is aanmerkelijk duurder. Dure aardgas, nodig voor de productie van stikstofhoudende meststoffen stuwde de prijzen al op voor het uitbreken van de oorlog. 

Bron: 'De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband – editie 2023' 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.