Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lans schaalt op met LEDFans

Tomatenteler Lans installeerde op nog eens 24 hectare nieuwe LED-armaturen. Het gaat om speciale armaturen voor bovenbelichting van producent Food Autonomy (voorheen Tungsram). 

Met LEDFan wordt de koude lucht die door de ingebouwde ventilatoren van boven wordt aangezogen, opgewarmd door het warmteverlies van de LED chips en drivers. LEDFan richt deze warme lucht naar beneden, richting het gewas, en blokkeert tegelijkertijd de opstijgende warmte van de warmtebuizen, waardoor een warme luchtdeken boven de planten ontstaat. 

Minder warmteverbruik
Het armatuur, dat is ontwikkeld voor de tomatenteelt in hightechkassen, wordt gebruikt als vervanging van de traditionele HPS-lamp. "Met LEDFan krijg je een teeltrecept op maat. LEDFan levert zowel licht als warmte (zelfs meer dan HPS). De LEDFan heft daarmee het nadeel van de normale LED op en maakt er zelfs een voordeel van", aldus Vincent van der Lans, Directeur Teelt & Energie bij Lans.

Het armatuur, zo is de ervaring van teler en producent, zorgt dat er 78% meer μmol/s bij de plant komt, waardoor de opbrengst stijgt. In 2021 werd met de eerste 1500 armaturen begonnen bij de tomatenteler op 1,5 hectare. Met een 1,5 tot 2 graden hogere etmaaltemperatuur (om een hoger lichtniveau aan te kunnen dan de vruchtbelasting op dat moment) verbruikten de telers minder warmte in vergelijking met de kas met HPS.

Met de toevoeging van 12.000 armaturen groeit het areaal met LEDFans bij de teler naar 27 hectare. In de toekomst wil de teler het areaal met nog meer armaturen uitgerusten. 

Andere gewassen dan tomaat
Hoewel het armatuur ontwikkeld is voor de tomatenteelt, ziet Food Autonomy ook kansen voor andere gewassen, zoals komkommer, roos, chrysant en gerbera. Maatwerk met spectra en lichtoutput is mogelijk stelt de producent. De nieuwe generatie LEDFan die in 2023 op de markt komt zal ook beschikbaar zijn in 1040 Watt, met een meerkanaals draadloos besturingssysteem. 

Het speciale armatuur is genomineerd voor de Fruit Logistica Innovation Award 2023 en de HortiContact Innovation Award 2023. 

Voor meer informatie:
Food Autonomy
info@foodautonomy.org 
www.foodautonomy.org 
  

Publicatiedatum: