Sander Noe, VD Holland:

“Paprika Alzamora sluit perfect aan op onze markt”

Minder stoken, meer schermen: dat is hoe paprikatelers inspelen op de hoge energiekosten. De nieuwe, rode blokpaprika Alzamora RZ levert ook in een minder actief kasklimaat een topproductie met uitstekende vruchten.

“Het ras blijft kwaliteitspaprika’s maken. En het is ook nog arbeidsvriendelijk”, vertelt Sander Noe, teeltmanager van paprikaspecialist VD Holland. 


Sander Noe

Alzamora past bij de marktvraag
Toen Sander Noe vorig jaar het ras op twee locaties op de proef had, zag hij direct de potentie van het ras. Het hightechbedrijf VD Holland teelt op 43 hectare rode en oranje paprika’s. Een ras met zoveel plussen kan daardoor een groot verschil maken.

“Wij leveren veel aan Engelse retailklanten, die uiterst kritisch zijn op het product. We zagen dat Alzamora een hogere productie haalde én kwaliteitspaprika’s leverde. Bovendien past de maatsortering perfect bij ons omdat de Engelse markt iets minder grove paprika’s tot 200 gram vraagt. Daarom zijn we voor dit jaar helemaal om. Alzamora is ons enige rode-paprikaras.”

Met tweede scherm energie besparen
Omdat VD Holland onder andere gebruik maakt van aardwarmte en een biomassacentrale, kan het zijn energiekosten goed in de hand houden. Toch is besparing welkom, vertelt Noe. “Minder energie gebruiken is in de toekomst onvermijdelijk. Wij hebben vaker het tweede scherm ingezet om afkoeling te voorkomen. Ook al loopt de vochtigheid dan op, Alzamora is niet gevoelig voor binnenrot. Het open gewas is daarnaast arbeidsvriendelijk. Het toppen, draaien en oogsten kost minder tijd. Bovendien haalden we vorig jaar al 5 procent meer productie. Door zijn generatieve inslag blijft het ras stuks aanmaken. Kilo’s, kwaliteit, een mooie blokvorm en geen narigheid: zo brengt Alzamora ons bedrijf Freshly Forward.”


Erwin Weerheim

Al vroeg in productie
Erwin Weerheim, Account Manager en Crop Specialist bij Rijk Zwaan is blij dat Alzamora zijn klanten vooruithelpt. “Zoals Sander al uitlegt, zijn de vruchten niet gigantisch zwaar. Maar het ras geeft vroeg in het jaar al een hoge productie én de vruchten kleuren bij ieder zetsel heel snel door. Als andere rassen nog niet aan zetting denken, hangen de eerste vruchtjes er bij Alzamora al aan.”

Naar de teelt van de toekomst
Met het lagere energieverbruik levert het ras daarnaast een belangrijke bedrage aan de teelt van de toekomst. “Waar telers gewoonlijk in een jaar 30-35 m3 gas per vierkante meter gebruiken, was dat nu zo’n 25 m3 en soms zelfs maar 20 m3. Alzamora kan met een wat lagere etmaaltemperatuur worden geteeld. Het gewas blijft open en de paprika’s worden niet te grof. In Nederland heeft dat al voor een grote verschuiving in de markt gezorgd. We verwachten dat Alzamora ook andere hightech-markten vooruit kan helpen.”

Freshly Forward, from Foundation to Future’ – met dat thema gaat Rijk Zwaan de uitdagingen van vandaag aan, samen met haar partners. Op de Fruit Logistica 2023 (hal 1.2, D-13) worden de innovaties en oplossingen gepresenteerd.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland 
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl     
www.rijkzwaan.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven