Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Niet te vroeg juichen

De APX-elektriciteitsprijs ligt dinsdag op een nagenoeg gelijk niveau als maandag. De TTF-gasprijs voor februari ligt dinsdagochtend een vijftal euro's lager dan maandag. Voor zover er al de neiging is om te 'juichen' vanwege relatief lagere prijzen in energiecrisistijd, waarschuwt De Nederlandsche Bank dat niet te doen. In deze crisisupdate meer hierover.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 23 januari. Dinsdagochtend om 10u ligt de gasprijs opnieuw rond de 60 euro per megawattuur. Dat is enkele euro's lager dan een dag eerder. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX day ahead-elektriciteitsprijs voor de basisuren ligt dinsdag op 199,73 euro per megawattuur en op 232,41 euro voor de piekuren (tussen 8-20 uur). Op de BELPEX-markt liggen de prijzen op 205,25 voor de basisuren en 232,41 euro voor de piekuren. Prijsniveaus die fors hoger zijn dan in de eerste twee winderige weken van januari, waarin het bovendien voor de tijd van het jaar relatief warm was.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor "te vroeg te veel optimisme" over de dalende gasprijs. Wel denkt hij dat de inflatie in ons land dit jaar niet meer zo hoog zal zijn als vorig jaar, zo schrijft Nu.nl over de uitzending van WNL Op Zondag waar de DNB-baas aan mocht schuiven. 

Branchevereniging Energie Nederland wil dat het prijsplafond dat nu geld niet verlengd wordt. Dat zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen, schrijft BNR. "Het is nu eigenlijk voor iedereen, maar het zou beter zijn - zo stelt ook de regelgeving vanuit Europa - dat het alleen mag als het voor de mensen is die het echt nodig hebben." 

De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar honderden miljoenen meer verdiend aan de verkoop van CO2-rechten dan een jaar eerder. Daarmee komt de opbrengst voor het eerst boven de 1 miljard euro uit, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Nederland profiteerde van de recordprijs van Europese emissierechten vorig jaar. Onder meer BN De Stem schrijft erover.