2022 recordjaar voor Nederlandse export meststoffen

De Nederlandse export van meststoffen is enorm gegroeid in 2022 en is de grote motor onder de groei van de export naar belangrijke bestemmingen België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook Brazilië en Canada kunnen op heel wat Nederlandse meststoffen rekenen. Daarmee zijn meststoffen voor het eerst het
belangrijkste tertiaire landbouwexportproduct van Nederland geworden. 

De groei van de export naar België heeft volledig te maken met groei van de waarde van meststoffen. In het geval van Frankrijk, Polen, Spanje en Italië is de exportgroei van meststoffen zelfs groter dan de totale exportgroei (krimp bij de som van de overige landbouwgerelateerde goederen).

Voor Duitsland, VK, Brazilië en Canada geldt dat meer dan de helft van de exportgroei te verklaren is door een waardegroei van de export van meststoffen. De uitzondering is de Verenigde Staten waar de grootste groei in 2022 zit bij de export van landbouwmachines
en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

Binnen de export van meststoffen is de export van kunstmest met een aandeel van 94% in de exportwaarde in 2022 zeer dominant. Het overige deel (6%) betreft de export van natuurlijke mest.

Records
Voor 2022 wordt de export van landbouwgerelateerde goederen (of tertiaire landbouwexport) geraamd op 13,4 mld. euro, 23% meer dan in 2021 (toen 10,8 mld. euro). Het is een hoger groeipercentage dan bij de (primaire en secundaire) landbouwgoederen (+17%). Het betreft het zesde exportrecord op een rij.

Dat geldt ook voor de import. De import van landbouwgerelateerde goederen wordt met 6,2 mld. euro geraamd op 18% meer dan in 2021 (toen 5,3 mld. euro).

Door de sterkere groei van de export dan de import en het hogere niveau bij de export stijgt het handelsoverschot fors, met 28%. Het overschot is toegenomen van 5,6 tot 7,2 mld. euro, ook een record. Over de gehele periode 2010-2021 is het handelsoverschot 2,4 keer zo groot geworden. Dat is meer dan bij de import (verdubbeld) en de
export (ruim verdubbeld). 

Bron: De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband – editie 2023 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.