Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rick Gitzels blikt terug op eerste jaar als allereerste HortiHeroes Trainee

Rick Gitzels was vorig jaar de allereerste HortiHeroes Trainee. Net afgestudeerd van de VU, startte hij in het voorjaar van 2022 zijn HortiTech Innovation Traineeship bij TNO en maakte na 8 maanden de switch naar Ridder. Bij beide werkgevers werkt(e) hij mee aan innovatieprojecten binnen het HortiTech domein. Tegelijkertijd krijgt de talentvolle WO’er het ‘Future Leadership Programma’ aangeboden, om tijdens het traineeship direct ook zijn managementskills te ontwikkelen. Hieronder, in een verhaal van HortiHeroes, vertelt hij hoe hij dit tot nu toe ervaart.

Waarom heb je voor een traineeship gekozen?
Rick: “Ik kom uit een tuinbouwgezin, maar naast een bijbaan in de kas hield ik mij niet veel met deze sector bezig. In Amsterdam heb ik aan de VU de master digitaal innovatiemanagement gedaan, waarbij ik me bezighield met hoe digitalisering impact heeft op bedrijven en hoe ze dit het beste kunnen gebruiken. Na gesprekken met mijn familie, leerde ik steeds meer over de impact van digitalisering in de Food & Flower industrie. Ik wilde me hierin verder verdiepen; de invloed van techniek in deze sector, het werken aan autonome kastechniek, je bezighouden met de wereldwijde voedselvoorziening.

Toen ik online las over het HortiTech Innovation Traineeship, werd ik direct enthousiast. De combinatie van digitalisering, wereldwijd impact maken én het feit dat je jezelf binnen het traineeship persoonlijk en professioneel ontwikkelt, zorgden ervoor dat ik me aanmeldde. Ik wil graag zoveel mogelijk leren en ontwikkelen – terwijl ik een bijdrage lever – en mijn rugzak met kennis vullen. Weten wat er speelt en waar de uitdagingen liggen. Ik ben ervan overtuigd dat je dat veel beter kunt identificeren als je rollen binnen verschillende bedrijven, met verschillende missies, aanneemt.”

Waar houd je je momenteel mee bezig?
“Na acht maanden bij TNO zit ik nu zo’n 2 maanden bij Ridder. Bij TNO werkte ik aan een project waarbij we samen met kassenbouwers hun reeds verkochte kassen monitoren en de operatie van de kassen optimaliseren na de verkoop. Je ziet namelijk dat de kassenbouw steeds meer neigt naar ‘growing as a service’ businessmodellen. Met het project hebben we een opzet voor de Kas Prestatie Monitor ontwikkeld, daarmee kunnen we kassen wereldwijd in de gaten houden en verbeterpunten voor het ontwerp van de kas identificeren.

Bij Ridder werk ik momenteel aan het innovatietopic Computer Vision, waarbij we de impact en rol van camerasystemen in kassen onderzoeken. Hier ben ik echt in het hele innovatieproces bij betrokken.”


Rick op GreenTech Amsterdam 2022

Hoe was de overgang van TNO naar Ridder?
“Even schakelen, haha. Maar je krijgt juist ook veel nieuwe energie van een nieuw bedrijf en nieuwe projecten. Je moet snel het bedrijf en de projecten leren kennen, begrijpen wat er intern gebeurt en wat voor rol het bedrijf speelt in het hele ecosysteem. TNO werkt bijvoorbeeld meer sector breed en bij Ridder ga ik meer de diepte in. Beide ontzettend interessant en waardevol!”

Wat maakt dit traineeship voor jou interessant?
“Het is niet je ‘everyday job’. Het feit dat je in een dynamische sector bij verschillende bedrijven een rol kunt spelen, maakt het traineeship voor mij heel tof. Je leert de sector goed kennen: waar liggen de uitdagingen voor de toekomst, welk talent gaan we nodig hebben, wat zijn de nieuwste innovaties? In die twee jaar doe je zoveel ervaring op, zowel in de breedte als in de diepte. Bij een “normale” baan ga je direct de diepte in en nu leer je ook de breedte van de sector kennen. Dat is echt het unieke van een traineeship.

Daarnaast bouw je een groot netwerk op en vind ik het fijn dat ik na 2 jaar weer een keuze mag maken. Zo’n traineeship is dus ideaal als je nog niet precies weet wat je wil gaan doen.”

En wat is de toegevoegde waarde van HortiHeroes voor jou?
“Doordat het traineeship gecombineerd wordt met deelname aan het Future Leadership Programma van HortiHeroes, bouw je direct aan een netwerk van jonge professionals. We delen veel met elkaar, voeren mooie discussies en worden geïnspireerd door trainingen, events en fieldtrips.

Daarnaast werk je ook echt aan je persoonlijke ontwikkeling middels begeleiding, coaching en ontwikkelplannen. Je bent dus niet alleen bezig met je werk, maar ook met jezelf. Dat maakt dat je na twee jaar klaar bent om een mooie rol in de sector te kunnen spelen.”

Bron: HortiHeroes

Publicatiedatum: