Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Eindelijk hebben Spaanse tomaten en paprika's weg naar boven gevonden"

Tholen - Voorafgaand aan het Spaanse kasgroentenseizoen waren de verwachtingen hooggespannen. Met de lagere Hollandse winterproductie leken de planten 'tot aan de hemel' te groeien. Die torenhoge prijzen bleven lange tijd uit, maar inmiddels worden met name voor paprika's en tomaten hoge prijzen gemaakt.

"De verkoop van paprika's loopt goed, met name de rode, gele en oranje. Groene paprika's moeten wel heel mooi groen zijn, maar dan wordt er ook 8 euro voor betaald. Ook de zoete Palermo-puntpaprika's zijn goed aan de prijs. Ze zijn haast niet beschikbaar, maar het prijsniveau ligt rond de 13-15 euro", vertelt Pieter de Ruiter van 4Fruit Company uit Ridderkerk.

Ook de tomatenprijs heeft de weg omhoog gevonden. "Voor de ronde tomaten krijgen we nu toch vlot 9 à 10 euro en voor pruimtomaten wordt zelfs tot 12 euro betaald. Ook de cherrytomaten doen met 9-10 euro goed mee. Dat zijn prijzen die we wekenlang niet hebben gehad. November en december zijn zelfs vrij dramatisch verlopen met prijsniveaus rond de 4-5 euro", vervolgt de importeur. 

Kou in Almeria
"Maar het is niet allemaal goud wat er blinkt. Ook in Almeria heeft de kou zijn intrede gedaan en is het maar net boven het vriespunt. De groei en maatsortering van de komkommers, aubergines en courgettes blijft hierdoor achter, maar tegelijkertijd vallen deze prijzen niet mee. Voor aubergines zouden we minstens 9 euro moeten krijgen, maar 7,50/8 euro is momenteel meer de prijs die betaald wordt. Ook voor courgettes krijg je maar met moeite 8 euro." 

Ook de Spaanse vollegrondsgroenten hebben de weg omhoog gevonden. "In Murcia hebben ze momenteel nachttemperaturen rond de 4-5 graden Celsius en ook overdag komt het nauwelijks boven de 12 graden. Dat resulteert in hoge prijzen. Voor Spaanse ijssla wordt 10-11 euro betaald, voor broccoli 11-12 euro en de bloemkool wordt momenteel zelfs voor 18 euro verkocht."

Het kakiseizoen is op een verdwaalde pallet na bij 4Fruit al vlot ten einde gekomen. "Erg jammer, maar de klimatologische omstandigheden - vooral te weinig water en te hoge temperaturen - in een bepaalde periode van het groeiseizoen zorgden voor pak'm beet een 50% oogst", vertelt Pieter.

Al met al zorgen de relatief hoge prijzen, niet voor een feeststemming bij de importeur. "Ook druiven en citrus zijn goed aan de prijs. Het is wel leuk, maar het is zeker geen feest. De markt is wat ondoorzichtig en de huidige prijzen zijn niet echt gezond en stuiten bij de klanten ook wel op een beetje weerstand. Ik verkoop ook liever een wagen handel voor 10 euro dan twee pallets voor 18 euro."

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
pr@4fc.nl       
www.4fruitcompany.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven