Tholen - Om spint te bestrijden zetten telers roofmijten in. Nu onder meer aardbeientelers ervoor kiezen om kouder te telen, kan het voorkomen dat ongewild de roofmijten minder goed hun werk doen. Door voor roofmijten die beter tegen koude bestand zijn, voorkomen telers problemen. Andree van der Kloet en Meindert van der Wielen van Bioline Agrosciences vertelden erover op de Aardbeiendag.
Een van de producten die zij meenamen naar de beurs was Anderline. Een kweekzakje met daarin de roofmijt Amblyseius andersoni. Deze roofmijt is ook actief bij extremere temperaturen vanaf 6 graden Celsius. De roofmijt komt van nature voor in Nederlandse bomen en struiken.
Sommige andere roofmijten die tegen spint ingezet worden, worden pas echt actief vanaf een graad of veertien, gaven de mannen aan. Nu telers kouder telen, zakt de temperatuur in de kas soms onder die grenswaarde. Op dat moment zou spint zich al kunnen ontwikkelen, zonder dat de plaag in een vroeg stadium door roofmijten wordt bestreden.
Het advies is om Anderline kweekzakjes al vroeg in de teelt uit te zetten. De roofmijt Amblyseius andersoni is geschikt om al vroeg een plaag te onderdrukken. Omdat de roofmijt ook goed bestand is tegen hoge temperaturen en eventueel een lage luchtvochtigheid kan het product ook goed langs de gevels van een kas ingezet worden.
Voor meer informatie:
Bioline Agrosciences
[email protected] [email protected]
www.biolineagrosciences.com/