Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteler België mag meeldauw en spint gaan bestrijden met insecticide op basis van sinaasappelolie

Tholen - Sinds eind vorig jaar is een nieuw gewasbeschermings-middel toegelaten in de bedekte aardbeienteelt in België. Het gaat om het gewasbeschermingsmiddel Orocide. De werkzame stof is sinaasappelolie. Het middel is toegelaten om echte meeldauw en spint te bestrijden.

Orocide heeft een toelating gekregen voor productieteelten en voor selectie- en vermeerderingsteelten. In de productieteelt is besloten tot een dosering van maximaal vier liter per hectare per behandeling. Maximaal zes behandelingen per teelt zijn toegelaten tegen echte meeldauw. Bij spint gaat het om maximaal drie toepassingen. Een minimale interval van zeven dagen tussen twee toepassingen is verplicht in beide gevallen. Martien Mellissant, het gezicht voor het bedrijf in de Benelux: “Belangrijk is dat ons middel geen MRL geeft. Hierdoor is een toepassing tot de dag voor de oogst mogelijk. Vervolgens helpt dat ook uitval na de oogst voorkomen.”

In selectie- en vermeerderingsteelten geldt als toepassingsstadium het moment waarop twee bladeren zich ontvouwen tot aan de belangrijkste oogst. Maximaal zes toepassingen per jaar zijn toegelaten om echte meeldauw te bestrijden met een minimale interval van zes dagen tussen twee toepassingen. Dat laatste geldt ook tegen spint, alleen zijn dan maximaal drie toepassingen toegelaten. De dosering in beide gevallen is maximaal 4 hectare per liter.

Toelatingsprocedure
Bij producent Oro Agri International zijn ze blij met de toelating. Het krijgen van een toelating, ook voor ‘groene middelen’, is hard werken, vertelden Martien en Erwin Hyndrickx op de Aardbeiendag.

Ten opzichte van de eerste introductie van Oro Agri in Nederland, inmiddels drie jaar geleden, is er wat dat betreft nog altijd weinig veranderd. Destijds ging het om de toelating van het product Oroganic voor in de teelt van tomaat, paprika, komkommer en snijbloemen. Oroganic en Orocide zijn hetzelfde product, alleen met een andere merknaam. De oorzaak? Wetgeving.

Diezelfde wetgeving maakt de omschakeling van chemische gewasbescherming naar groenere middelen lastig. Martien: “Het systeem voor toelatingen is nog niet echt berekend op groene middelen.”

Erwin en Martien op de Aardbeiendag 2023

'Laag-risicoproduct'
Bij de introductie van Oro Agri in Nederland in 2020 sprak Helma Verberkt, destijds nog in haar rol bij Glastuinbouw Nederland, zich er ook al over uit. Oroganic staat te boek als ‘laag-risicoproduct’ van natuurlijke oorsprong, gaf zij aan, en zo zijn er steeds meer middelen die onder de noemer ‘groene chemie’ geschaard kunnen worden. Toch is de toelatingsprocedure precies hetzelfde als bij reguliere chemie: lang en kostbaar.

“Ik ben voorstander van het snel vrijgeven van middelen zodra is aangetoond dat het een laag-risicoproduct is”, zei de vrouw die inmiddels voor belangenvereniging Artemis werkt. “Iedere zichzelf en zijn producten respecterende producent bouwt na verloop van tijd alsnog een enorm papierdossier op tijdens het testen. Daarom kan toelating volgens mij soms sneller en korter. Dat helpt de sector vergroenen.”

Producenten van gewasbeschermingsmiddelen moeten veel aantonen. Dat is belangrijk en ook niet erg, maar remt de introductie van nieuwe middelen wel terwijl steeds meer gangbare middelen in gebruik beperkt of verboden worden. Bovendien zorgt de regeldruk er mede voor dat de instanties die toelatingen moeten verzorgen het heel druk hebben. Ook dat remt toelatingen.

Nieuwe biostimulant
Oro Agri, sinds eind 2020 onderdeel van Rovensa Group, is ook actief op het gebied van biostimulanten. Ook hier had men nieuws te melden. Biimore heeft een EU-erkenning voor biostimulanten ontvangen, geheel in lijn met de vorig jaar zomer ingevoerde nieuwe Fertilizer Product Regulation. Biimore helpt gewassen abiotische stress te weerstaan.

Voor meer informatie:
Martien Melissant
Oro Agri
+31 651192491
martien.melissant@oroagri.rovensa.com  
info-eu@oroagri.com  
www.oroagri.eu