Jan Reymers

"IJsbergsla was lange tijd veel te goedkoop"

Zowel in de zomer als in de winter is ijsbergsla de steunpilaar van Gemüsehandel Reymers, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg. "IJsbergsla was lange tijd veel te goedkoop. Er waren veel handelaren hier op de groothandelsmarkt die hun producten zeer goedkoop aanboden en zo de prijs naar beneden drukten", zegt directeur Jan Reymers. 

"Bovendien waren er zeer goede groeiomstandigheden in Spanje, waardoor er over het algemeen teveel aanbod op de markt was. In eerdere jaren kon men nog ronduit tevreden zijn met de prijzen. Maar vanwege de gestegen kosten zijn de prijzen momenteel absoluut onbevredigend."


Jan Reymers

Gewoonlijk komen de zaken in januari bij veel bedrijven vrij rustig op gang, zo ook bij Gemüsehandel Reymers. "De kersthandel van 2022 was vergelijkbaar met die van 2021. Het voelde rustiger aan omdat de tijd over meer dagen verdeeld was. Maar het was in principe een normale week", aldus Jan. 

Aanvullende importen uit Spanje
Naast de producten van het teeltbedrijf van zijn broer Dierk Reymers biedt de groothandelaar ook ijsbergsla uit Spanje aan, die in een eigen verpakking geleverd wordt. "Zo kun je een merk opbouwen en naam maken met de kwaliteit." De Spaanse ijsbergsla kan Jan van begin november tot en met half mei aanbieden en per week worden er dan één tot twee vrachtwagens vol gedistribueerd. Daarna gaat het verder met de verkoop van de verse oogst uit eigen teelt. Jan biedt ook broccoli uit Spanje aan, waarvan het prijsniveau stabiel is met een prijs van ongeveer 2,00 euro per kg. 

Vergeleken met vorig jaar zijn de vrachtprijzen tot 20 procent gestegen. "We hopen natuurlijk dat de hele situatie in de loop van het jaar beter wordt. Maar we weten ook van teeltbedrijven die hun bedrijf op moesten geven. Daardoor is het aanbod echter iets kleiner geworden, en is men ook iets voorzichtiger geworden met de teelt. Met minder aanboddruk kun je de prijzen in ieder geval wel hoger aanzetten."

"Het valt echter te vrezen dat de handelsketens zullen blijven proberen om op het gebruikelijke lage niveau in te kopen, en daarbij de enorm gestegen teeltkosten vergeten", zegt Jan. "Het aantal telers neemt niet meer toe, integendeel. Nederland verkoopt ook haar Spaanse importen. De concurrentie uit het buurland is in de winter echter niet zo sterk merkbaar, omdat zij hun producten ook via Spanje kopen en hun marges en vrachttarieven in de prijs moeten doorberekenen."

Voor meer informatie:
Jan Reymers
Gemüsehandel Reymers GmbH
Großmarkt Hamburg, Gang K, 398 - 399
Banksstraße 28
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 157 73287081
grossmarkt@reymers-gemuese.de 
www.reymers-gemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven