Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Auberginetelers rekenen op divers energiepakket

Dertig jaar lang, tot tien jaar geleden, hielp een ketel de auberginekassen van de Gebr. van Duijn verwarmen. Daarna kwam er een WKK. Maar de telers bleven daarmee afhankelijk van fossiele brandstoffen en zochten verder. Via sociale media delen zij meer over die zoektocht naar alternatieven en hun duurzaamheidsinvesteringen op energievlak.

De zoektocht naar alternatieven werd gedaan met collega-bedrijven. "Vaak onze buren, omdat de investeringen groot en risicovol zijn."

Restwarmte
De auberginetelers hebben meerdere locaties. In Terneuzen werken de telers samen met Warmco. Met behulp van hoogwaardige technieken worden restproducten omgezet in waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Warmco is erin geslaagd een techniek te ontwikkelen waarmee restwarmte en CO2 kunnen worden hergebruikt in de glastuinbouw. Gebr. van Duijn zit samen met vier andere kwekerijen gekoppeld aan de fabriek Yara Sluiskil.

WKK's
In Steenbergen draaien twee WKK’s en twee warmtepompen, samen met aquifers. Op de locatie in Steenbergen koelen de telers de rookgassen uit de WKK verder terug en slaan deze laagwaardige warmte op in de grond. Dit gaat via bronnen op zo’n 80 meter diep en dit doen de telers door een aquifer. 

"In de winter halen wij deze warmte weer terug naar boven. Via de warmtepompen brengen wij de temperatuur weer omhoog naar wel 45 graden. Deze temperatuur kunnen wij goed gebruiken in ons verwarmingssysteem. De warmtepompen worden aangedreven door elektra en kunnen 1 MWh aan warmte produceren."

Verder zijn de telers in Steenbergen actief bezig met het project Osiris. De zeventien tuinders die bij project Osiris zijn aangesloten, kunnen 100 miljoen kuub aardgas per jaar besparen. Ook zouden de telers twee kasgebieden willen koppelen aan de afvalverwerkingscentrale van PreZero in Roosendaal. 

Biomassa
In Oosterland, waar de telers ook kassen hebben, zijn ze samen met twee van de buren aan de slag gegaan met biomassa. De telers zijn verenigd in Duurzame Energie Sirjansland (DES) en openden officieel in 2019 de unieke biomassacentrale. Naast warmte en CO2 uit de biomassa draait er ook een WKK.


Biomassacentrale Sirjansland

Het Nieuwe Telen
Naast alle innovatieve oplossingen voor het aardgasprobleem die de telers hebben geïmplementeerd op de vestigingen, proberen de teeltmensen ook zo veel mogelijk te telen volgens het principe van Het Nieuwe Telen, afgekort HNT, zo delen zij tot slot ook in de bijdrage. "Met HNT wordt er zo bewust mogelijk omgegaan met energie en tegelijkertijd een optimale productie behaald. HNT maakt gebruik van natuurkundige kennis om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen. Zo hebben veel van onze kassen een tweede energiescherm, deze zorgt voor een flinke energiebesparing en een beter teelt resultaat."

Voor meer informatie:
Gebr. van Duijn
www.gebrvanduijn.nl 

Publicatiedatum: