Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hugo Paans, ErfGoed:

"Wij zorgen voor het klimaat in de onderste halve meter van de kas"

ErfGoed is een bekende naam in de Nederlandse tuinbouw, maar ook internationaal wordt flink aan de weg getimmerd. Hugo Paans, directeur van het teeltvloerenbedrijf, licht een aantal landen uit waarin ze actief zijn. “In Mexico en de Golf regio gebeurt momenteel veel, in Turkije is het wat minder, maar dat komt met name door de ongunstige valutakoers en hoge inflatie.” Daarnaast was ErfGoed in het verleden ook actief in Rusland, maar momenteel staan die relaties op pauze, om welbekende redenen.

Arbeid en energie
Met welke problemen kloppen die internationale telers eigenlijk aan bij ErfGoed? “Arbeid is eigenlijk overal een issue, en telers kijken in tweede instantie ook naar verbetering van de kwaliteit van de gekweekte planten. Daarbij zien we dat ook energie momenteel een belangrijke stimulans is. Investeringen op het gebied van energie krijgen nu voorrang op rendementsinvesteringen.”

ErfGoed-vloeren dragen bij aan een energiezuinige teelt, legt Hugo uit. “Als je helemaal geen vloer hebt, loopt het water met kunstmest en allemaal weg. Om de ondergrond weer droog te krijgen, moet je stoken, en dat kost een pak extra energie. Phalaenopsistelers zijn daar bijvoorbeeld ook achter gekomen, die hadden in het verleden helemaal geen vloer, maar dat bleek toch tot extra stookkosten te leiden.” Ook het nieuwe AirBlow-systeem, waarover we al eerder schreven, draagt bij aan energiebesparingen.

In het algemeen beveelt Hugo klanten aan om op het gebied van energiebesparing een plan te maken voor de komende tien jaar. “Hoe komt je bedrijf eruit te zien, welke stappen kun je zetten, en vooral: welke investeringen kan je nu doen om energie te besparen? Aan de andere kant, er komen ook echt wel weer andere tijden. We hebben als tuinbouw al heel wat crisissen meegemaakt en overleefd, je moet niet verlamd raken als ondernemer als het minder gaat, maar vooruit kijken met een masterplan.”


Hugo op IPM Essen 2023

Kwaliteitsverbetering
Hugo stipte eerder ook al kwaliteitsverbetering aan als punt waarmee telers bij ErfGoed aankloppen. “Wij creëren het juiste klimaat om de plant in z’n kracht te zetten. Zo krijg je een weerbare plant die optimaal presteert, waarbij je minder hoeft in te grijpen, en die langer gezond blijft, ook in het schap. Ook in de opkweek geldt dat, of het nu gaat om groenteplanten of bloemen: de prille jeugd van een plant is heel belangrijk.”

Ook de uniformiteit van de planten is veel gelijkmatiger, omdat ze allemaal hetzelfde klimaat hebben. “We gaan voor een optimaal klimaat, waarin elke plant dezelfde hoeveelheid water en lucht krijgt, met zo min mogelijk randinvloeden.”

‘Het gebeurt op de grond’
Klimaat is trouwens niet iets wat je direct met ErfGoed-vloeren zou associëren. “Het klopt dat onze vloeren aanvankelijk zijn ontwikkeld voor goede drainage, toen is daar eb en vloed bijgekomen en vloerverwarming – en water en klimaat hebben veel met elkaar te maken en versterken elkaar ook. De laatste jaren zijn we vooral bezig met klimaat regelen, maar ook met de combi.”

Hugo noemt het voorbeeld van de AirBlow: “Als je water gaat geven op de vloer en daar een blower op zet, krijg je eigenlijk een soort horizontaal pad & fan systeem. Wij zorgen eigenlijk voor het klimaat in de onderste halve meter van de kas. Want waarom zou je hoog iets regelen, terwijl je het eigenlijk op de grond nodig hebt? Het gebeurt op de grond.”

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
www.erfgoed.com