"Vroege studies tonen aan dat ozon het virus kan inactiveren"

Is ozon effectief tegen ToBRFV?

In het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) schuilt een van de grootste risico's voor de tomatenteelt in Europa. Iedereen in de sector is extreem alert op dit virus; de kenmerken van het virus maken het namelijk gevaarlijk en zeer duur om uit te roeien.

Sinds de identificatie ervan in 2015 in het Midden-Oosten is er veel gedaan om het te bestrijden, maar in enkele jaren tijd heeft het zich exponentieel verspreid, wat aantoont hoe bijzonder virulent en gevaarlijkheid het is. 

Jarenlang hebben telers hoge sanitaire en fytosanitaire preventiepraktijken toegepast om plantenziekten te bestrijden die anders in de loop der jaren tot enorme economische verliezen zouden kunnen leiden. Helaas leert de ervaring dat bij bijzonder virulente ziekteverwekkers de uitroeiing in kassen erg moeilijk is en veel werk vergt.

Ecofarm is een Italiaans bedrijf dat al jaren toegepast onderzoek verricht en ozonproductiesystemen installeert om het niveau van bioveiligheid te verhogen.

Uit een studie in de laboratoria van het Scientia Terrae Research Institute, St.-Katelijne-Waver (België) is gebleken dat het Ecofarm-werkprotocol voor de behandeling van irrigatiewater met ozon doeltreffend blijkt voor de ontsmetting van met ToBRFV besmet drainagewater. Het resultaat komt overeen met wat is bereikt tegen andere pathogenen, zoals Clavibacter michiganensis. 

Daarnaast adviseert Ecofarm haar klanten al jaren om ozon te gebruiken voor vacuümontsmetting van kassen vóór het verplanten, zodat een echt sanitair vacuüm kan worden bereikt. Ook wordt zo kruisbesmetting tussen het ene en het andere gewas voorkomen.

De resultaten van deze grote sprong in de bioveiligheid zijn nu welbekend en kunnen zeker worden gebruikt om het risico te verminderen dat ToBRFV en andere pathogenen, zowel virale als bacteriële, in de kas worden binnengebracht en zich vervolgens verspreiden.

De dubbele combinatie van vacuümbehandeling van de kas en behandeling van het irrigatiesysteem gedurende de hele teelt verlaagt het risico van besmetting en verspreiding. Belangrijk bij de bestrijding van ziekteverwekkers is echter niet alleen het medium, in dit geval ozon, waarmee ze worden bestreden, maar vooral de toegepaste strategie.

Het Prophylaxix-protocol, een door Ecofarm gedeponeerd handelsmerk, omvat de kennis die gedurende jaren van onderzoek is ontwikkeld en die heeft geleid tot een zeer specifiek gebruik van dit specifieke gas. De verkregen resultaten leveren meerdere voordelen op, waaronder een verhoging van het bioveiligheidsniveau van de kas en een vermindering van het infectierisico, alsmede een zuiniger beheer.

Ecofarm Storti zal aanwezig zijn op de IPM, Essen, Duitsland, internationale beurs voor tuinbouw, hal 4, stand F31, van 24 tot 27 januari 2023.

Voor meer informatie:
Ecofarm Storti srl
Via Castelletto 10
37050 Belfiore (VR) - Italië
Tel.: +39 045 6134390
info@ecofarmstorti.com 
www.ecofarmstorti.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven